NA 65. OBLJETNICU MARACANAZA: / Preminuo brazilski "krvnik"

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP
17.7.2015.
9:07
AFP
VOYO logo

Urugvajski napadač Alcides Ghiggia koji je na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1950. godine utišao stadion Maracana pobjedničkim golom protiv domaćina Brazila (2:1) umro je u četvrtak u dobi od 88 godina od srčanog udara. Dogodilo se to točno na 65. obljetnicu Maracanaza, kako Brazilci zovu svoju najveću sportsku tragediju.

"Došao je jutros s bolom u leđima i hospitalizirali su ga", kazao je za urugvajsku televiziju njegov sin Arcadio. "Razgovarao je sa mnom o nogometu i iznenada ušutio. Pokušali su ga animirati ali bez uspjeha." Smrću Alcidesa Ghiggije otišao je i posljednji član te slavne urugvajske generacije.

Brazilcima je bio dovoljan i remi

Domaćinu Brazilu bio je 1950. dovoljan i neriješen rezultat u završnoj utakmici natjecanja da prvi put u povijesti osvoji titulu svjetskog prvaka. Domaćini su postigli su i prvi gol u utakmici. Juan Schiaffino izjednačio je za Urugvaj da bi Ghiggia, kojem su tada bile samo 23 godine, u 79. minuti osigurao pobjedu nad Brazilcima, utišavši 174 tisuće gledatelja na slavnoj Maracani. "Prvi sam puta u životu čuo nešto što nije bila buka", kazao je jednom prilikom Schiaffino, komentirajući gol. "Osjetio sam tišinu – činilo se da je sve stalo", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo Papa, Sinatra i ja"

A Ghiggia je tad dao slavnu izjavu: "Samo tri osobe su uspjele utihnuti Maracanu jednim potezom - Papa, Frank Sinatra i ja."

Ghiggia je počeo karijeru u klubu Sudamerica da bi potom prešao u Penarol, jednu od najvećih urugvajskih momčadi. Potom je preselio u Italiju gdje je igrao za Romu i Milan da bi se na koncu vratio u Urugvaj i završio karijeru u Danubiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo