MILIJUNSKI PROJEKT

MIŠKOVIĆ POTPISAO: Rijeka bi uskoro opet trebala zaigrati na kultnom stadionu, a gradit će ga Kinezi! Oglasili se i iz kluba

Posljedni susret tamo su odigrali 9. srpnja 2015. protiv Slaven Belupa (3–3)

Predsjednik Rijeke Damir Mišković potpisao je u petak u Dubrovniku memorandum o razumijevanju s kineskim ulagačima o izgradnji Kantride. Novi list otkriva kako bi  se osim stadiona na tom mjestu trebao graditi hotel i shopping centar.

KINEZI GRADE DVA NOVA STADIONA U HRVATSKOJ? Propada Šukerov plan, Vatreni utakmice ipak ne bi igrali u Blatu

Sedam projekata

Sam stadion trebao bi imati oko 15 tisuća sjedećih mjesta, a investicija je vrijedna 30 milijuna eura. Novi list ističe kako se zasada radi tek o iskazivanju namjere o suradnji, a ne još o konkretnim ugovorima i da još nisu poznati detalji oko projekta nove Kantride.

“Danas je ovdje potpisano sedam memoranduma, sve su to manje-vise infrastrukturni projekti. Siguran sam da će biti pretočeni u konkretne ugovore. Kina je spremna kroz Hrvatsku ući u srednju i JI Europu. U sljedeća dva tjedna u Hrvatsku dolaze i kineski brodograditelji na razgovore o hrvatskoj brodogradnji’, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat novinarima u Dubrovniku.

Kako javljaju 24 sata Mišković je izgradnju novog stadiona u Rijeci potpisao sa kineskom tvrtkom Top International Engineering.

U međuvremenu stiglo je i priopćenje Rijeke povodom potpisivanja memoranduma.

Oglasila se Rijeka

“U petak je u Dubrovniku potpisan Memorandum o razumijevanju oko projekta izgradnje budućeg stadionskog kompleksa Kantrida između predstavnika tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. i predstavnika kineskog TIEC – a (Top International Engineering Corporation) . Memorandum je potpisan u sklopu susreta najviših kineskih političkih dužnosnika i gospodarstvenika i njihovih kolega iz 16 zemalja srednje i istočne Europe.Tekst memoranduma o razumijevanju uobičajeno sadrži opis dogovora između dvije poslovne stranke, a u ovom konkretnom slučaju iskazan je interes za suradnju na projektu gradnje stadionskog kompleksa Kantrida”, piše u priopćenju koej se nastavlja.

“TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu. Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade.

Grad Rijeka je, kao suvlasnik HNK Rijeka i vlasnik terena, također uključen od samog početka u razgovore s kineskim partnerom.

Predstavnici Stadion Kantrida d.o.o. i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a najveći interes pokazale su dvije kineske i jedna njemačko-švicarska korporacija.

TIEC-a je bio najkonkretniji i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju željno iščekivanog stadiona na Kantridi”, završava priopćenje.

Povratak na Net.hr