FOTOREPORTER KOJEG SU PROSLAVILI VATRENI: / 'Prošao sam svašta, pucali su po meni, ali ovaj doživljaj...'

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

"Poziv ovakve vrste se ne odbija. Bit će mi čast doći u Hrvatsku.

22.7.2018.
10:05
AFP
VOYO logo

Jedan od najdojmljivijih prizora s fantastičnog nastupa 'Vatrenih' na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji svakako je bilo slavlje naših reprezentativaca nakon gola Marija Mandžukića na utakmici protiv Engleske koji je Hrvatsku odveo u veliko finale. Slaveći zgoditak 'Vatreni' su u deliriju skočili jedni na druge, a svi zajedno na 'ni krivog ni dužnog' meksičkog fotoreportera Yurija Corteza. Dugo će se pamtiti prizor kada su 'Vatreni' izgrlili fotoreportera ispričavajući mu se što se našao ispod njihove slavljeničke hrpe (ali mu ujedno i pružili priliku za neponovljive fotografije) a naročito kada ga je Domagoj Vida zagrlio i poljubio.

Pedesettrogodišnji Cortez, fotograf AFP-a, tako je preko noći postao slavan u Hrvatskoj pa je prihvatio poziv Hrvatske turističke zajednice da posjeti zemlju čiji su ga nogometaši proslavili u proslavi svoga gola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FOTOGRAF KOJI JE SLAVIO S VATRENIMA DOLAZI U HRVATSKU: /

'Ovakav poziv se ne odbija'

"Bit će mi čast doći u Hrvatsku"

"Poziv ovakve vrste se ne odbija. Bit će mi čast doći u Hrvatsku. Osjećam povezanost s vašom zemljom, za koju sam navijao", kazao je Cortez za 24 sata.

Sedam dana će boraviti u Hrvatskoj, a osim Zagreba posjetit će i druge krajeve zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je jako neočekivano i iznenađujuće, pogotovo jer su se igrači toliko brinuli za mene tijekom te lavine koja je ostala snimljena zauvijek i kao povijesni trenutak za hrvatsku reprezentaciju i zemlju. Nisam se poslije čuo s vašim reprezentativcima, no ne znam hoću li ih upoznati kad stignem u Hrvatsku", kazao je te dodao da odavno zna za Hrvatsku, da je pratio ovdašnje ratna zbivanja, a s nogometnih terena pamti Davora Šukera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegao metke na vjenčanju slavne manekenke

Dosad je, kaže, kao fotograf AFP-a bio na četiri svjetska prvenstva, na Olimpijskim igrama, ali i na ratištima.

"Bio sam u Iraku i Afganistanu, također sam bio i u palestinsko-izraelskom sukobu. Ono što me se najviše dojmilo tad bile su slike koje otkrivaju patnju civila na obje strane. Bol i tugu majki koje primaju tijela svojih sinova, kao i neopisivu sreću kad se oni živi vrate i zagrle se. Jako sam ponosan na posao koji radim", kazao je u razgovoru za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ispričao je i doživljaj kada su na vjenčanju čuvene manekenke Gisele Bundchen i Toma Bradyja pucali na njega.

"Vjenčanje je bilo na plaži u Kostariki. Ja sam snimao fotografije, no tad su došli njihovi tjelohranitelji i prisilili me da se maknem izvan njihova imanja. Bio sam u automobilu. Pokušali su mi uzeti fotoaparat, prisilili su me da izvadim memorijsku karticu za snimkama, no ja sam to odbio. Nisam im htio to predati. Pucali su na mene dok sam bio u autu. Gospodin Brady je kasnije rekao da smo ja i lokalni fotograf, koji je bio tamo, lagali. Uskoro je počelo suđenje, i ja sam dokazao istinu. Dva od tri napadača su poslani u zatvor. Ponosan sam što sam dokazao da sam u pravu i da uvijek govorim istinu kao novinar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli svijet pamti poljubac koji mi je dao Vida

U Hrvatsku će, kaže, doći s obitelji ako bude prilike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja kći trenutačno studira novinarstvo, i ona će svakako doći. Izgubio sam oca 2002., imao je infarkt. Majka mi je još živa i uživala je gledajući me na televiziji tijekom polufinalne utakmice", kazao je.

Na koncu se prisjetio trenutka kada je završio pod gomilom euforičnih 'vatrenih' nogometaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio je gol. Vidim da Mandžukić slavi i vidim ga kako dolazi k meni. Počeo sam snimati njegove fotografije, u tom trenutku dolazi više igrača, a zatim sve više i više. Stižu i igrači s klupe, i lavina me baca unatrag, ali i oni padaju na mene. Nasreću, nisam izgubio kameru. Mislim da u tom trenutku uopće nisu shvatili da je ondje fotograf. Kad su shvatili da sam tamo, oni su mi pomagali, pitali me jesam li dobro, a onda dolaze i oni emotivni trenuci - rukovanje, zagrljaji, poznati poljubac Vide, koji će cijeli svijet pamtiti", kazao je Cortez za 24 sata.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo