NOGOMET BEZ NJEGA NE BI BIO ISTI: / Sretan rođendan, veliki Diego!

Image
Foto: AFP, EITAN ABRAMOVICH

Diego Armando Maradona, po mnogima najbolji nogometaš svih vremena, danas slavi 55. rođendan. Argentinac je obilježio jednu nogometnu eru, svojim briljantnim golovima, ali i kontroverznim potezima.

30.10.2015.
8:00
AFP, EITAN ABRAMOVICH
VOYO logo
Image
Image

Za Argentinu je odigrao 91 utakmicu, zabio 34 gola. Karijeru je započeo u Argentinos Juniorsima, a preko Boca Juniorsa stigao do europske scene i epizoda u Barceloni, Napoliju i Sevilli. Put ga je vodio natrag u Argentinu, do Newells Odl Boysa, da bi karijeru završio u najdražoj mu Boci. Maradona je za klubove odigrao 588 utakmica, zabio 312 golova. Ali, brojke nikad neće dati potpunu sliku o Maradoninom geniju.

1. Božja ruka i najljepši gol svjetskih prvenstava - sve u istoj utakmici

Ništa ne opisuje bolje Maradoninu karijeru i osobnost od ove utakmice na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine. U četvrtfinalu protiv Engleske, uspio je postići dva gola koja su ušla u povijest- najkontroverzniji i najljepši gol Svjetskih prvenstva. "Božjom rukom" svladao je Petera Shiltona, da bi kasnije uzeo loptu na svojoj polovici, nanizao suparničke igrače i poentirao pored očajnog engleskog vratara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Odveo Argentinu do svjetskog naslova

Maradona je napravio ono što još nije uspjelo Lionelu Messiju. Odveo je Argentinu do svjetskog naslova. Četiri puta igrao je na svjetskim prvenstvima, 1986. u Meksiku je protekla u njegovoj dominaciji, a s Argentinom je bio u finalu i četiri godine kasnije, kad su u kontroverznom finalu slavili nogometaši Zapadne Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kup Uefa i dva prvenstva s Napolijem

Maradona je odveo do tad skromnu momčad s juga Italije do njezinih zvjezdanih trenutaka. Jedna od najvećih Maradoninih karakteristika bila je sposobnost da suigrače učini boljima, to mu je uspjelo u Argentini, ali i u Napoliju. San Paolo i danas skandira njegovo ime Kako i ne bi kad je Napoli s Maradonom bio dva puta talijanski prvak (1987. i 1990.), a 1989. osvojio Kup Uefa...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekima je čak Maradonino zagrijavanje bilo zanimljivije od igre drugih, "običnih" igrača, a pamti se njegov ples na Olimpijskom stadionu u Münchenu, u polufinalu Kupa Uefa 1989. kad se igrao s loptom uz taktove pjesme "Live is life"... Maradona je u Napulju prešao i na onu drugu, tamnu stranu, uživajući u kokainskim seansama. Te se ovisnosti pokušavao kasnije riješiti, često neuspješno. No, navijačima Napolija to nije nikad bilo važno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Zbog dopinga izbačen sa SP-a 1994.

Maradona je neslavno završio svoj nastup na svjetskim prvenstvima. Na utakmici protiv Grčke se unio u kameru slaveći gol, s pogledom koji je odavao da nešto s njim nije u redu. Kasniji testovi pokazali su da je Argentinac bio pozitivan na efedrin. Zaradio je 15-mjesečnu suspenziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Neuspješni izbornik Argentine

Okušao se ovaj čudesni Argentinac i na izborničkoj klupi, pokušao s Lionelom Messijem 2010. godine u JAR-u napraviti ono što mu je uspjelo kao igraču 14 godina ranije. No, bila je to loša zamisao. Argentina je došla do četvrtfinala, a tamo ju je izbacila Njemačka koja će četiri godine kasnije postati svjetski prvak. Osebujni Maradona nije se snašao u trenerskoj ulozi. Nakon tog SP-a pokušao je biti trener katarskog Al Wasla. Kratko je to trajalo. Za njega su bile kopačke i dres, a ne trenersko odijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo