Košarkaši izgubili od Ukrajinaca

Ipak, i dalje imamo velike šanse za četvrtfinale

13.9.2013.
20:16
VOYO logo

Košarkaši Srbije izgubili su od Ukrajine 82:75 devetog dana takmičenja na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, objavio je B92.

Srpski tim još uvek nije teoretski obezbedio mesto u četvrtfinalu, ali bi nas od tog meča odvojila samo malo verovatna serija rezultata, među kojima su oba poraza naše selekcije (ne bismo išli dalje samo ako bi svi osim Belgije završili sa skorom 3-2, a Srbija u krugu imala najslabiju razliku). Čak i u tom slučaju današnji poraz morao bi da bude ubedljiv, jer bi Ukrajinci morali da sustignu i 56 poena razlike u eventualnom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, to nije jedina stvar o kojoj naši igrači i stručni štab treba da brinu, u pitanju je i forma, kao i pozicija na kraju grupe i protivnik u očekivanom četvrtfinalu, ali je posle svega što se dešava u F grupi veoma teško pogoditi raspored timova sa te strane, pa bi i eventualne kalkulacije bile prilično besmislene.

Zato je verovatno današnji meč prilika za dve stvari - podizanje forme pred ključne mečeve i odmaranje ključnih igrača pred duel sa Francuskom i četvrtfinale, po pravilu najznačajniju utakmicu svakog reprezentativnog takmičenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protivnik Ukrajina pobeđen je ubedljivo u Beogradu, tokom priprema, ali je u finišu priprema pokazao veliku mentalnu stabilnost, a onda to potvrdio i an samom šampionatu, dobivši do sada 4 utakmice. Nesrećom po Ukrajince, tri od ta četiri tima već su završila takmičenje, pa im sledi žestoka borba za četvrto mesto i istorijski plasman među osam u Evropi, što bi bila savršena uvertira za Eurobasket 2015 u njihovoj zemlji.

Fratelov tim po pravilu dobro funkcioniše u neizvesnim završnicama, a kada gubi - gubi ubedljivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle po jednog promašenog napada na obe strane Bjelica je ubacio trojku, a Natjažko je vratio. Krenulo je koš za koš, posle 3 minuta rezultat je 7:5.

Ukrajinci su opet izjednačili, a Bogdanović novom trojkom doneo Srbiji 10:7. Ukrajina smanjuje košem Lipovog, a sledi serija promašaja naših izspod koša, pa Ukrajina vodi 11:10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

bogdanović je dobar početak nastavio odličnim prodorom koji je krunisao asistencijom za atraktivno zakucavanje Krstića.

Odbrana još uvek ne radi, Ukrajinci su propustili samo dva napada i vode 14:12.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle nekoliko loše rešenih napada Bogdanović pogađa sa 9 metara, a li Ukrajina odmah vraća vođstvo. na ulasku u osmi minut Džeter, koji je prethodno erbolovao trojku, pogađa za 18:15.

Ušli su Nedović i Katić, ali i dalje mnogo čvršću odbranu igra Ukrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraj prve četvrtine 21:18 trojkom Bjelice, Srbija nije primila poen gotovo tri minuta.

U prvom napadu drugog perioda Mišula prekida tu seriju trojkom, trećom svog tima (UKR 3/8, SRB 3/6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajina brzo stiže do 25:21, prvi put +4. Micić ubacuje prvu trojku.

Serija loših napada, pod košem nas nema, i samo se trojkama držimo. Šesta na meču, Nedovićeva, donela je 27:27, ali je Mišula odmah uzvratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija uspeva da izjednači, ali do prednosti nije stigla još od četvrtog minuta samo dvaput imala prednost na po jedan napad.

Ukrajina je vodila 33:30, Krstić je smanjio, a Bjelica sa penala ponovo uveo naš tim u prednost. Ponovo nam se pojačava odbrana kakao odmiče četvrtina, ali su sada stale trojke, Bogdanović je promašio dve vezane. Sa druge strane, skok u napadu je proradio, već duže od minut smo pod košem rivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17. minutu Lipovi je pod košem u Markovića uleteo u stilu Džoa Šimunića, sudije pokazuju aut. Sude Grk, Hrvat i Britanac, kriterijum najviše podseća na Premijer ligu.

Srbija je uspela da sačuva prednost prvi put duže od jednog napada, ali promašaji sa bacanja i trojki počinju da se svete, a Ukrajinci u jednom naletu stižu do 41:35.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelica praktično sâm drži naš tim u ovim trenucima, njegov prodor kroz ceo protivnički tim doneo je smanjenje na 41:40, a krstić promašuje oba bacanja, kojima je mogao da Srbiju odvede na odmor u plusu. Srećom su i Ukrajinci imali neizrađen napad, ostaje jedan za Ukrajinu.

Bjelica dominira sa 11 poena, 7 skokova, 2 asistencije i blokadom, ali je Bogdanović stao posle sjajnog početka (8p, 3s, 2a), Krstić ispunjava svoju kvotu (10p, 3s, 5 iznuđenih faulova), a ostatak jedva da se uključuje. Dominiramo u skoku (22-15), ali smo već promašili 5 penala od 11. I u odbrani ide loše - imamo 1 ukradenu loptu, 1 blokadu, rival nam šutira 57 posto za 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom Ukrajinci po pravilu odaberu pokušaj za tri, za sada su na 6 od 18. U njihovom timu sedam igrača ima između 5 i 7 poena, pet od njih ima pogođene trojke.

Gagić donosi prednost Srbiji, ali Ukrajina vraća sa 6-0 i opet beži na pet poena razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija užasnih poteza u napadu, Kalinić u driblingu gubi loptu, Krstić horogom ni blizu, a Anđušić trojkom sa 9 metara preko ruke jedva pogađa obruč.

Fratelova ekipa to koristi i lagano odmiče, sada je 51:44, prvi put smo na minus 7. Kornijenko se izdvaja u ukrajinskom timu, za kratko vreme je odmakao na 15p, 6s, 3bl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drama Srbije se nastavlja, greške se ređaju, Ukrajina odlazi na 55:44. Bogdanović se konačno dobro otvorio i ubacio trojku, ali preko njega Lipovi daje koš posle ne baš izgrađenog napada. Utakmica dobrim delom liči na basket u starijim razredima osnovne škole, a u tome se Ukrajina mnogo bolje snalazi.

Taman što naši vežu dva dobra napada uz jednu uspešnu odbranu, rival pogodi trojku, Džeter i Gladir zbirno šutiraju iz igre 4 od 16, ali nekako uvek pogode kada najmanje želimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelicu nismo videli u trećem periodu, ali je u pravom trenutku smestio daleku trojku, taman za kraj četvrtine, ali Džeter pogađa trojku, pa se na poslednju pauzu ide sa minus 9.

Slabi smo u napadu, promašujemo zicere i bacanja, ali se i Ukrajincima skratila ruka. Bacanja Bjelice, pa koš plus bacanje Krtića dovode naš tim na 65:59. Sa malo više koncentracije u prethodna dva napada bili bismo na jednom posedu od rivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sledi nekoliko napada bez koncepcije na ukrajinskoj strani, ali Kornijenko iz teške situacije pogađa, na drugoj strani Bjelica pod košem ispušta loptu koju mu Kalinić daje posle sjajnog prodora kojim je izbacio tri rivala. Minus osam, naša lopta, tajm aut, 5:23 do kraja.

Kada Krstić promašuje otvoreni šut sa strane sa 4m, a Kalinić bacanje, jasno je da nam nije dan. Džeter nastavlja ispucavanje i opet mu ulazi trojka, 70:60. Krstić nas vraća u jednocifreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kornijenko još jednom krade loptu pod našim košem, Bjelica pogađa trojku. Na drugoj strani Gladir takođe pogađa, ali posle faula u napadu Natjažka. Krstić pogađa za minus 5, tri pred kraj.

Džeter je držao loptu ceo napad i sa 8m preko Markovića pogodio trojku. Vraća mu Bogdanović istom merom, 75:70, ali Džeter opet pogađa.

Bogdanović dobija priliku da nas primakne sa bacanja, ali opet promašuje oba, sa penala je 1 od 6, sa trojke 4 od 5. Kalinić hvata loptu, ali je odmah gubi.

Džeter je promašivao sve što je mogao tri i po četvrtine, a sad je ušao u ritam, srećom samo 1/2 sa penala. Malo preko minuta, minus 8.

Bjelica pogađa trojku na početku napada. ukrajinci ne žure, troše vreme i iznuđuju faul u reketu. Laki poeni za Kornijenko, koji je na 21 poenu. Do danas je na 6 mečeva dao 26.

Brzo rešavamo napad košem Kalinića, a zatim branimo napad bez faula 20 sekundi (nije besmisleno, razlika može da igra ulogu) i onda pravimo faul na 12 sekundi pred kraj. Gladir ubacuje oba bacanja, a Marković ne pogađa trojku za konačnih 75:82.

Foto: Eurobasket2013

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo