HRVATSKA - MAĐARSKA 74-69; / Naši košarkaši u 'utakmici istine' prokockali +15, ali na kraju uhvatili pobjedu

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska je pobijedila Mađarsku

29.11.2018.
19:56
PIXSELL
VOYO logo

Kvalifikacije za Svjetsko košarkaško prvenstvo, Osijek: Gradski vrt

HRVATSKA - MAĐARSKA 74-69


Hrvatska košarkaška reprezentacija je u četvrtak navečer u Gradskom vrtu, u "utakmici istine" protiv Mađarske, ostvarila pobjedu s kojom je zadržala izglede za plasman među tri najbolje reprezentacije u grupi koje će izboriti nastup na završnom turniru u Kini sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajni Bilan, odlično ga je pratio Bošnjak

Najveće zasluge za trijumf izabranika Dražena Anzulovića imali su Miro Bilan sa 22 koša i 14 skokova, Domagoj Bošnjak sa 17 koševa uz četiri pogođene trice te Martin Junaković koji je razigravao suigrače sa šest asistencija, čemu je dodao i šest koševa. Mađare su predvodili Zoltan Perl sa 20 i David Vojvoda sa 14 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačili se po broju pobjeda s Mađarskom (4-5) i Poljskom (4-4)

Hrvatska se na ljestvici izjednačila po broju pobjeda s Mađarskom (4-5) i Poljskom (4-4). Litva je s maksimalnih 8-0 osigurala plasman na SP, a vrlo blizu tom cilju je i Italija (6-2). Ali, idemo redom...

Image
Image

Osijek: Hrvatska i Mađarska u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 29.11.2018., Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacijska kosarkaska utakmica izmedju Hrvatske i Madjarske za Svjetsko kosarkasko prvenstvo koje ce se odrzati 2019. godine u Kini. Dino Radja i Stojko Vrankovic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

U nedjelju protiv Litve u Vilniusu

Hrvatska će u nedjelju, 2. prosinca gostovati u Vilniusu kod Litve, gdje će Anzulovićevi izabranici tražiti pobjedu kojom bi se vratili u utrku za treće mjesto, posljednje koje vodi na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno nije moglo bez drame

Ponovno nije moglo bez drame. Odlično smo započeli utakmicu, imali +15, Bilan je u tom periodu briljirao s deset poena, držao je našu reprezentaciju u prednosti, igrali smo dobru postavljenu obranu na koju Mađari nisu imali odgovor. Međutim, u drugoj četvrtini Bilan je nastavio s dobrom igrom, ali ostao je sam!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostali su stali, počeli improvizirati u napadu, a lukavi mađarski košarkaši su iz brzih protunapada na nepostavljenu obranu, koristeći pomutnju u hrvatskim redovima, malo po malo smanjivali prednost. U 13. minuti Keller je pogodio dvije trice za mađarski povratak u utakmicu.

Mađari iskoristili nedovoljnu agresivnost hrvatskih reprezentativaca

Početkom druge četvrtine Mađari su iskoristili nedovoljnu agresivnost hrvatskih reprezentativaca na vanjskom šutu pa su gosti s dvije trice Eilingsfelda i jednom Benkea u 15. minuti došli do minimalne prednosti (27-28).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, u završnici prvog poluvremena ponovno se razigrao Bilan, a svoju je priliku odlično iskoristio i Domagoj Bošnjak, koji je s dvije trice razvukao mađarsku obranu i uz Bilana bio najzaslužniji za to što je Hrvatska na odmor otišla sa šest koševa prednosti (44-38), koja je mogla i trebala biti i uvjerljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća četvrtina bila je ključna

U trećoj četvrtini hrvatska je obrana najbolje funkcionirala. Mađari nisu u tom razdoblju uspijevali doći do otvorenih šuteva, a naši su košarkaši kontrolirali obrambeni skok. Zahvaljujući četvrtoj trici Bošnjaka i koševima Hrvoja Perića naši su košarkaši za posljednjih deset minuta osigurali 12 koševa plusa (62-50).

No, kako to već obično biva s Hrvatskom reprezentacijom u ovim kvalifikacijama, Mađari su se još dvaput tijekom posljednje četvrtine opasno približili. Bili su na zaostatku od četiri koša u 34. minuti (64-60) nakon Vojvodine trice te u 38. minuti (64-60), ponovno nakon ubačaja najboljeg mađarskog košarkaša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-3 (72-69) 19 sekundi prije kraja

Kad je Jakov Mustapić pogodio za 72-64 na 79 sekundi prije kraja, činilo se da ipak neće biti neizvjesne završnice, ali nije prošlo bez stresa. Zoltan Perl je pogodio koš i bacanje, pa dodao još dva bacanja i doveo Mađare na -3 (72-69) 19 sekundi prije kraja. Domagoj Bošnjak je promašio oba slobodna bacanja 16 sekundi prije kraja, ali je dohvatio odbijenu loptu i opet izborio faul. U drugom pokušaju je bio mirne ruke i s dva pogođena bacanja postavio konačnih 74-69.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalifikacije za SP košarkaša - skupina J, 9. kolo HRVATSKA - Mađarska 74-69 Nizozemska - Poljska (20.00) Italija - Litva (20.15)

Ljestvica 1. Litva 8 8 0 691:528 16 2. Italija 8 6 2 644:550 14 3. HRVATSKA 9 4 5 662:651 13 ------------------------------------------- 4. Mađarska 9 4 4 620:623 13 5. Poljska 8 4 4 597:585 12 6. Nizozemska 8 3 5 586:585 11

Tekst se nastavlja ispod oglasa


UŽIVO:

GOTOVA JE UTAKMICA: Teško izborena pobjeda. Opet su nas u paniku doveli Mađari pred kraj utakmice dolaskom na minus 3, ali onda je Bošnjak zabio jedno slobodno i dvicu te nam donio pobjedu nužnu za plasman na SP. Najbolji kod naših su bili odlični Miro Bilan sa 20 poena i Bošnjak koji je ubacio 17. Bilan je sjajno odigrao posebno prvo poluvrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta četvrtina:

39' - Napeta završnica u Osijeku, ne možemo mi bez drame. Mađari imaju slobodna bacanja. Na minus tri su nam došli Mađari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

33' - Laganu tricu je stavio Keller i smanjio na minus pet. Opet dolazimo u probleme. Dere se tamo Anzulović, traži da se koncetriramo, ali bez uspjeha.

Treća četvrtina:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

30' KRAJ TREĆE ČETRTINE - 'Odličan kraj treće četvrtine. Imamo prednost od 12 razlike.

28' - Stabilizirali smo igru u drugom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26' - Mađari su nam zabili samo dva poena za tri minute. Sjajna obrana Zuline momčadi kao u prvom polvremenu. Potvrdilo se da, kad igramo postavljenu obranu, da nam ne mogu dati koš.

Image
Image

22' - Odličan početak drugog dijela, slično kao i u prvom poluvremenu, na samom startu susreta! Sjajni Bošnjak je zabio svoj 11. koš i donio nam vodstvo od 11 razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLUVRIJEME: E da nije bilo Mire Bilana, hrvatska košarkaška reprezentacija gubila bi od Mađara. Vodili smo 15 razlike, ali to se ubrzo istopilo zbog brzopletosti u napadu. Mađarski košarkaši u jednom su trenutku čak i poveli, ali odmah su izabranici Dražena Anzulovića uspjeli doći k sebi i uspostaviti kontrolu na situacijom na parketu Gradskog vrta u Osijeku. Na kraju svega, ovo je savim solidna prednost, ali u drugom poluvremenu morat ćemo podignuti nivo igre na viši nivo. Nevjerojatni Bilan obilježio je prvi dio, zabio je čak 22 poena, čovjek nas spašava.

Druga četvrtina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15' - Nastavljaju Mađari igrati košarku, za razliku od naših pogubljenih košarkaša. Bezidejni smo u napadu, to je sad već ozbiljan problem.

13' - Mađari nas razbijaju u napadu. Gubimo konce, padamo u igri, Mirko Bilan igra sjajno, ali ne može sam. Eto sad dvije trice Kellera za novi mađarski povratak. Anzulović je nezadovoljan, dva puta zaredom im je tako lako prošlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

11' - Miro Bilan drži Hrvatsku u prednosti. Kako čovjek igra danas. Do sad je zabio 14 poena. Fantastična zamjena za Zupca i Žižića. Povećao nam je Bilan vodstvo na plus deset individualnom akcijom, uz koš faul.

Prva četvrtina:

10' KRAJ ČETVRTINE - Dobro izgleda, ali moglo je biti i bolje. Imali smo +15, ali su onda krajem četvrtine Mađari napravili +7 i razbili igru naših košarkaša. Ništa nisu Mađari napravili na postavljenu obranu Hrvatske. Sve na pogreške koje su došle kao posljedica naših pogrešaka u napadu, previše improviziranja.

Image
Image

7' - Odlično igramo, dobar ulaz u utakmicu! Naši igraju agresivno u obrani, a rezultat toga je forsiranje trice kod Mađara i bezidejni napadi. To im baš i ne ide, svaki pokušaj odlazi u prazno. Miro Bilan dominantan je pod košem, bori se s mađarima, nemaju rješenja za njega. Zasad je Bilan na 10 koševa i naš je najbolji igrač u dosadašnjem tijeku susreta.

3' - Bilan je zabio oba bacanja za prednost 8:3.

2' - Hrvatska je puno bolje otvorila utakmicu u Osijeku, vodi 6:3.

1' - Hrvatska se vratila u prednost 4:3.

Počela je utakmica u Osijeku. Naprijed Hrvatska!


Hrvatski košarkaši igraju utakmicu 9. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini protiv Mađarske. Reprezentacija se nakon osam odigranih utakmica nalazi na posljednjem mjestu skupine J s tri pobjede i pet poraza.

Šanse za odlazak na SP svedene su na teoriju nakon dva uzastopna poraza od Litve i Poljske, pogotovo kada uzmemo u obzir da je Hrvatska te poraze upisala sa četiri NBA igrača u ekipi.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo