JUNACI NACIJE

U SLOVENIJI EUFORIJA NE PRESTAJE: ‘Južna braća nam ne moraju više braniti leđa’

Veliko oduševljenje i prava euforija u Sloveniji zbog zlatne medalje, koju je njihova reprezentacija osvojila na Eurobasketu, nastavljaju se i nakon sinoćnje velike fešte u Ljubljani, a predsjednik države Borut Pahor u utorak je donio odluku da izabranu vrstu nagradi najvišim državnim odlikovanjem.

Pahora kroz manje od mjesec dana čeka izborna utrka za drugi predsjednički mandat, a odluku o dodjeli odlikovanja za zasluge košarkašima je donio u konzultaciji sa svojim savjetnicima, ne čekajući uobičajenu proceduru da to predloži njihov sportski savez.

[VIDEO] SRBIJA DOČEKALA SVOJE JUNAKE: Nakon poraza u finalu 20 000 ljudi poklonilo se Đorđeviću i društvu

Pahor je najvišim odlikovanjem za sportske zasluge tijekom svog mandata odlikovao više sportaša. Orden su među ostalima tako dobili skijaš-skakač Peter Prevc, skijašice Tina Maze i Petra Majdič, ali i neki bivši sportaši, među kojima bivši gimnastički prvak Miro Cerar, otac sadašnjeg premijera, te Ivo Danev, nekadašnji košarkaš i jedan od sudionika svjetskog prvenstva u košarci kad je bivša SFRJ pobjedom nad SAD-om u Ljubljani osvojila svjetsko prvenstvo u tom sportu.

Doček po kiši pred 20-ak tisuća oduševljenih navijača

Slovensku izabranu vrstu sinoć je u Ljubljani, unatoč kišovitom vremenu s vjetrom u centru grada, dočekalo po nekim procjenama 20-ak tisuća oduševljenih navijača s državnim zastavama, uz glazbu i uzvike “Mi, Slovenci” i “Tko ne skače, ni Slovenc”, a mediji su puni reakcija i čestitaka poznatih sportaša, javnih osoba i političara.

POGLEDAJTE KAKVA JE LUDNICA U LJUBLJANI: Slovenski junaci i europski prvaci stigli u domovinu, dočekalo ih 20,000 ljudi

Mediji navode kako je Slovencima u košarci uspjelo ono za što su mislili da se nikad neće ostvariti unatoč odličnim generacijama košarkaša u zadnjih 20-ak godina te da je ovaj uspjeh rezultat genijalnosti najistaknutijih igrača, pravog odabira vodstva reprezentacije i tempiranja forme.

“Uspjesi slovenskog sporta redaju se jedan za drugim i naši asovi više ne gledaju sa strahom u svoje protivnike”, piše mariborski list “Večer”, opisujući finalnu utakmicu Eurobasketa između Slovenije i Srbije.

Košarkaški Lionel Messi

“Daleko su iza nas vremena kad smo u bivšoj Jugoslaviji  u većini sportova igrali perifernu ulogu pa su nam u većini sportova onda “južna braća morala braniti leđa”, dodaje mariborski list, ističući kako Slovenci više nemaju razloga za skromnost i sportske komplekse.

Mediji napominju da su svi reprezentativci odigrali svoju ulogu i bili važni za osvajanje europskog zlata, a posebno ističu mladog Luku Dončića čiji je otac također bio talentirani slovenski košarkaš, te Gorana Dragića,  kojeg nazivaju “košarkaškim Lionelom Messijem”, i za kojega kažu da će možda produžiti karijeru u reprezentaciji unatoč obvezama u NBA ligi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr