NA VRHU DVORANE

STIGLA NAJVEĆA NAGRADA ZA JEDNOG OD NAJBOLJIH IKAD: Spursi službeno umirovili legendu

Upravo suprotno od načina na koji se krajem prošle sezone umirovio Kobe Bryant, koji je imao oproštajnu turneju po svim dvoranama NBA lige i nekoliko snimateljskih ekipa na svakoj utakmici, zastor na jednako uspješnu karijeru, ali na mnogo mirniji način, spustio je Tim Duncan.

Istina je da je Duncan iskoristio opciju prestanka igranja nakon prošle sezone, premda je imao otvorenu mogućnost nastupa i u ovoj, ali jednako je tako točno da nikad nije bio glasan ondje gdje to ne treba, pa je dopustio da njegovo umirovljenje proglasi klub u kojem je proveo svih 19 godina iznimno uspješne karijere. Nije se niti obraćao medijima, dopustio je da ga u mirovinu otprate riječi njegova trenera Gregga Popovicha. Službeno zbogom izrečeno je ipak u emotivnoj noći na ponedjeljak prilikom ceremonije podizanja njegova dresa s brojem 21 pod svod AT&T centra.

Govori trenera koji su oblikovali njegovu karijeru (Dave Odom sa sveučilišta Wake Forest i Popovich) i suigrača s kojima je potpisivao najveće uspjehe (Emanuel Ginobili i Tony Parker), a sve začinjeno lijepim riječima i humorom (Parker je rekao da mu je Duncan bio i bit će uzor u svemu osim u oblačenju), potom i njegove riječi zahvale, obilježili su službeni oproštaj Duncana od blistave igračke karijere.

Duncan je karijeru započeo 1997., a završio krajem prošle sezone. U razdobolju između osvojio je pet naslova NBA prvaka pri čemu je triput proglašen najkorisnijim igračem finala, a dvaput cijele lige. Nastupio je na 15 All-Star utakmica i u povijest otišao kao najbolji strijelac Spursa svih vremena.

Svedeno na brojke, karijeru je zaključio sa 26,496 poena (prosjek 19,0), 15,091 skokova (prosjek 10,8) i 4,225 asistencija (prosjek 3,0).

Povratak na Net.hr