SENZACIONALNI IZRAELSKI WUNDERKIND KOJI JE ODUŠEVIO EUROPU: / 'Moj otac je s Kosova, iz Srbije'

Image
Foto: Screenshot

'Moj otac je rođen na Kosovu, u Srbiji'

19.11.2020.
10:45
Screenshot
VOYO logo

Washington Wizardsi su jutros po hrvatskom vremenu u Americi, kao deveti izabrali izraelsko krilo, 19-godišnjeg Denija Avdiju, sina bivšeg igrača Crvene zvezde Zufera Avdije, koji je u svojoj mladoj karijeri već odigrao više od 100 profesionalnih utakmica. Inače, na ESPN-u govore kako je to igrač o kojem se puno govorilo i pričalo prije drafta...

Image
JORDAN UZEO IGRAČA O KOJEM SE NAJVIŠE GOVORI: /

On je prva priča košarkaške Amerike

Image
JORDAN UZEO IGRAČA O KOJEM SE NAJVIŠE GOVORI: /

On je prva priča košarkaške Amerike

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmlađi igrač koji je ikad zaigrao kao senior za Maccabi

Avdija je najmlađi igrač koji je ikad zaigrao kao senior za Maccabi, sa samo 16 godina i najbolje rangirani Izraelac na NBA drfatu ikad.

"Navijač" je nogometne Crvene Zvezde, u reportaži o njemu na ESPN-u vidi se kako on kao mali pozira s ocem u dresu Crvene Zvezde, dok njegov otac nosi majicu s napisom Red Star.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot: You Tube (ESPN)
Image
Foto: Screenshot: You Tube (ESPN)

"Moj otac je Zufer Avdija. Rođen je na Kosovu, u Srbiji. Bio je košarkaš reprezentacije Jugoslavije i nekoliko momčadi u Izraelu", rekao je Deni, dok su u pozadini išle njegove fotografije u obilježjima Zvezde. Inače, on je u jeku rata na Kosovu

Nedugo zatim dao je i izjavu tokom programa uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izrael nije davao puno igrača u NBA i velika je čast predstavljati svoju zemlju. Uzbuđen sam i želim da unapredim svoju igru", rekao je Avdija u obraćanju nakon drafta i poručio da će učiniti sve da ih učini ponosnima. Avdija je košarkaš Maccabia, koji je već tri godine zaredom prvak Izraela, dok je prošle sezone bio i MVP ligaškog dijela. Sa U-20 reprezentacijom Izraela je dvaput bio prvak...

'Za pet godina pričat ćemo o njemu kao o najboljem igraču svoje momčadi'

"Za pet godina pričat ćemo o njemu kao o najboljem igraču svoje momčadi", kazao je komentator ESPN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikance itekako zanima njegova multietnička pozadina, koja je jedinstvena i sama po sebi fascinantna priča. Njegov otac Zufer poznati je bivši srpski igrač koji je osamdesetih bio dio legendarne jugoslavenske reprezentacije.

Zufer je osvojio brončanu medalju na FIBA-inom svjetskom prvenstvu 1982. godine zajedno s Aleksandrom Petrovićem, starijim bratom NBA legende Dražena Petrovića, i bio je dio generacije koja je prethodila zlatnoj eri jugoslavenske košarke koja je uključivala slavna imena poput Dražena, Vlade Divca i Tonija Kukoča. Da je Zufer bio nekoliko godina mlađi, možda bi se pridružio njima postajući prvi jugoslavenski igrač koji je napustio zemlju i natjecao se u inozemstvu, pišu američki mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zufer je već bio u 30-ima kad su se ograničenja iz doba hladnog rata konačno ublažila krajem 1980-ih. Ali on je i dalje igrao i uspio je napustiti Jugoslaviju zbog veće plaće u inozemstvu. 1990. završio je s A.S. Ramat HaSharon iz izraelske Premier lige, i šaltao se između nekoliko momčadi do umirovljenja 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo