SENZACIJA NA SVJETSKOM PRVENSTVU: / Francuzi u dramatičnoj utakmici za polufinale razbili moćni SAD

Image
Foto: Profimedia, Zuma Press

Francuzi su slavili sa 89:79 i plasirali se u polufinale

11.9.2019.
14:58
Profimedia, Zuma Press
VOYO logo

Francuska košarkaška reprezentacija režirala je senzaciju na Svjetskom prvenstvu u Kini. Izbacili su momčad SAD-a koju predvodi vrhunski strateg Gregg Popovich. Francuzi su slavili sa 89:79 i plasirali se u polufinale SP-a, dok će SAD ići u borbu za pet mjesto protiv Srbije.

SAD je uz Srbiju bio najveći favorit prvenstva za zlatnu medalju, a sada će se baš, eto, s njima boriti za mjesta koja ne nose baš nikakav prestiž, a ako slučajno i izgube bit će, pazite sada, sedma reprezentacija svijeta. Brončani s posljednjeg SP-a će u polufinalu igrati protiv Argentine, dok će u drugom polufinalu igrati Španjolska i bolji iz posljednjeg četvrtfinalnog ogleda Australije i Češke. Francuzi su i prije četiri godine na SP-u u Španjolskoj također stigli do polufinala u kojem su izgubili od Srbije (85-90), a potom su u dvoboju za broncu porazili Litvu 95-93.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Profimedia, Zuma Press

Amerika bez zvijezda

Amerikanci su posljednji put ostali bez polufinala na svjetskom prvenstvu 2002. pred svojim navijačima kada su u četvrtfinalu izgubili od Jugoslavije (78-81). Prije toga medalju nisu osvojili 1978. na Filipinima. Sjedinjene Američke Države su u Kini lovile treći uzastopni naslov, što do sada nije uspjelo nijednoj momčadi u povijesti. Jedini su imali prijavljeni svih 12 igrača iz NBA lige, međutim stigli su bez najvećih zvijezda poput LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Jamesa Hardena, Anthonyja Davisa i Kawhija Leonarda. Izborniku Greggu Popovichu otkazalo je nastup čak 30 igrača, pa su Amerikanci stigli u Kinu u trećem ili čak četvrtom sastavu. Što se na koncu pokazalo presudnim.

Francuska je vodila tijekom gotovo cijele utakmice, a na poluvrijeme je otišla s deset poena prednosti, ali onda su se probudili Amerikanci u nastavku i došli do prednosti od sedam poena. Na kraju su Francuzi u posljednjoj dionici povukli i preokrenuli skor u svoju korist i na kraju razbili favorizirane protivnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatična utakmica

Krenimo od početka. Amerikanci su poveli 5-2 i bilo je to njihovo najveće vodstvo u prvom poluvremenu. Francuzi su ubrzo okrenuli rezultat i u prvoj četvrtini imali i pet koševa prednosti (27-22). U drugoj dionici francuska prednost je narasla i na +8 (45-37), a na odmor se otišlo sa šest koševa prednosti za brončane s posljednjeg svjetskog prvenstva 2014. u Španjolskoj.

Najviše problema Amerikancima su u prve dvije četvrtine zadavali Evan Fournier i Rudy Gobert sa po 13 koševa, dok je branitelje naslova vukao Donovan Mitchell sa 15 koševa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Profimedia, Zuma Press

Francuzi su sjajno otvorili nastavak i nakon minute igre imali su deset koševa prednosti (51-41). Amerikanci su potom podigli ritam igre, zaigrali daleko agresivnije u obrani i malo pomalo smanjivali zaostatak. Tri minute prije kraja četvrtine stigli su na svega dva koša zaostatka (58-60), zakucavanjem najboljeg američkog igrača Mitchella izjednačili na 60-60, a 100 sekundi prije kraja četvrtine i do vodstva 63-62. Prvog nakon što su vodili 29-27. Na kraju četvrtine je bilo +3 za SAD (66-63).

Američki preporod nastavljen je i na otvaranju posljednje četvrtine i nakon dvije minute igre bilo je za Amerikance do tada najvećih +7 (72-65). Francuska je ipak pronašla izgubljenu energiju i smanjila na 74-71. Ntilikina je potom tricom četiri minute prije kraja izjednačio na 76-76, da bi koševima Fourniera i Goberta Francuzi poveli +4 (80-76). Kada je Ntilikina zabio za +6 (82-76) dvije minute prije kraja Francuska je bila korak do pobjede. Do kraja susreta Francuzi su samo povećali prednost do konačnih 89-79.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francusku su do pobjede predvodili Fournier sa 22 koša, Gobert sa 21 košem i 16 skokova, te De Colo sa 18 koševa. U američkim redovima najefikasniji su bili Mitchell sa 29 koševa, Marcus Smart sa 11, te Kemba Walker sa 10 koševa.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo