NEZABORAVNO

REKORD ZA SVA VREMENA: Dan kad je Dražen Petrović odigrao jednu od najčudesnijih utakmica u karijeri

Na današnji dan prije 31 godinu, 5. listopada 1985., velikan hrvatske košarka Dražen Petrović odigrao je jednu od svojih najupečatljivijih utakmica.

Na rasporedu je bilo prvo kolo jugoslavenskog prvenstva, a u goste Ciboni je stigla ljubljanska Olimpija. Zagrepčani su slavili s nevjerojatnih 158-77, a Dražen Petrović je sam ubacio 112 koševa!

U 24. minuti srušio Koraćev rekord

Istini za volju, Draženu i Ciboni je posao uvelike olakšao tadašnji glavni tajnik Olimpije Radovan Lorbek koji je zakasnio s registracijom igrača, pa su za Ljubljančane igrali juniori i kadeti. Petrović je to vidio kao priliku za rušenje rekorda Radivoja Koraća koji je 1962. kao igrač OKK Beograda protiv zagrebačke Mladosti upisao 74 poena.


Suigrači su se u potpunosti podredili Draženu koji je trpao i trpao i zaustavio se na nevjerojatnih 112 koševa. Klinci iz Olimpije protiv tada aktualnog europskog prvaka jednostavno nisu imali nikakve šanse. Dražen je već do poluvremena na kontu imao 67 poena, a u nastavku je samo malo usporio ritam i zaustavio se na brojci koja će vjerojatno za sva vremena ostati upisana kao rekord.

Neprežaljeni hrvatski sportski junak zaključio je utakmicu s ukupnim šutom 40-60, a trice je gađao 10-20. Pred oko 2000 gledatelja u Domu sportova Koraćev je rekord srušio već u 24. minuti utakmice.

 

Povratak na Net.hr