PRIJE TOČNO DESET GODINA: / Prisjetite se jednog od najvećih dosega u povijesti košarke

Image
Foto: AFP, Harry How

Na današnji dan prije deset godina NBA liga je vidjela jedno individualno postignuće kojem se otada nitko nije niti približio, a upitno je i kada će. Dana 22. siječnja 2006.

22.1.2016.
14:15
AFP, Harry How
VOYO logo

Drugi najefikasniji učinak svih vremena u ligi koja okuplja najbolje košarkaše današnjice izvrstan je podsjetnik na ono što je Bryant nekoć bio, dominantan košarkaš za kojeg nije postojala nemoguća pozicija. Danas, u njegovoj dvadesetoj i posljednjoj sezoni profesionalne karijere, on više nema tu ubojitost, no ostvareno prije deset godina, kao i sve što je napravio kroz karijeru, zasluženo ga svrstava u uzak krug najboljih košarkaša svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simultanku je Bryant u Staples Centru odradio u trenucima kada je njegova momčad bila na omjeru pobjeda i poraza 21-19, dakle itekako ranjiva, protiv sastava koji je uknjižio trinaest pobjeda u 40 odigranih utakmica te sezone. Brojke na kraju dana, one najvažnije, bile su sljedeće...

Mislio da je semafor pokvaren

Bryant je odigrao 42 minute tog ogleda, ispucao 46, a pogodio 28 lopti iz igre te 18 od 20 s crte slobodnih bacanja. Uz 81 postignuti koš, imao je i šest skokova, dvije asistencije, jedan blokirani šut i po tri osvojene i izgubljene lopte. Impresivno i najbliže onome što je 2. ožujka 1962. napravio Wilt Chamberlain koji je u dresu tadašnjih Philadelphia Warriorsa kažnjavao New York Knickse cijelu večer za konačnih i rekordnih 100 poena na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je to jedna od rijetkih utakmica tijekom koje sam se više osjećao kao navijač nego kao suigrač. Bilo je nevjerojatno, mislio sam da se pokvario semafor", kazao je u opisu te utakmice Luke Walton, bivši Bryantov suigrač, danas jedan od trenera u Golden State Warriorsima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bryant, Anthony, James

Od Bryantovog postignuća prošlo je, dakle, deset godina, a zanimljivo je vidjeti tko mu se najviše približio brojem poena na jednoj utakmici. Prvi sljedeći najbolji učinak iznosi 65 poena i vlasništvo je - Bryanta iz ožujka 2007. Slijede Carmelo Anthony (62) i LeBron James (61) iz utakmica odigranih 2014. Impresivno? Vrlo, ali to je dvadesetak poena manje od postignuća o kojem se i dalje, a posebno danas na obljetnicu, priča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo