Preminuo najviši košarkaš svih vremena

Nakon duge i teške bolesti u četvrtak je u Sankt Peterburgu u 53. godini života umro Aleksandr Sizonenko, s 239 centimetara službeno najviši košarkaš u povijesti igre.

Kao rekorder po visini među košarkašima Rus je u Guinnessovu knjigu rekorda ušao 1991. godine. Profesionalnu je igračku karijeru, koja je trajala deset sezona, proveo u današnjem Spartaku iz Sankt Peterburga, u kojem je igrao od 1976. do 1979. godine, te u današnjoj Samari, u kojoj se i umirovio s nepunih 27 godina 1986.

Tijekom najboljeg razdoblja karijere skupio je 12 nastupa za moćnu reprezentaciju reprezentaciju Sovjetskog Saveza. U jednoj je sanktpeterburškoj bolnici Sizonenko hospitaliziran ležao od drugog kolovoza prošle godine. Nije mogao samostalno hodati od lipnja prošle godine, kada se ozlijedio.

Patio je od teške osteoporoze i dugi niz godina hodao uz pomoć štaka. Tijekom djetinjstva dva je puta operiran zbog poremećaja hipofize, koji je i rezultirao njegovim neprestanim rastom. Rastao je podrijetlom Ukrajinac rođen u Zaporižji praktički do smrti.

Prema nekim informacijama, došao je i do 245 centimetara visine. Težio je pretkraj života 186 kilograma, a nosio je obuću veličine 58.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr