Legenda Hrvatske napala izbornika: 'Ja sam se smrz'o kad sam to vidio!'

'Da Ante Tomic nije sjedio na klupi u finisu dvoboja s Francuskom, mi bi vjerojatno dobili tu utakmicu. Ja kada sam vidio da je Tomic u tom trenutku na klupi, ja sam se smrz'o', izjavio je za Sportski

9.9.2014.
9:04
VOYO logo

Svjetsko prvenstvo u kosarci je zavrsilo za Hrvatsku vec u osmini finala, kako komentirate nastup nasih kosarkasa u Spanjolskoj? Meni je zao to sto smo propustili priliku. Zato sto je ovo Svjetsko prvenstvo, ovakvo kakvo je, hendikepirano, bez puno kvalitetnih igraca, bilo velika sansa za nas. I po meni, po nasoj kvaliteti i mogucnostima, mi smo trebali osvojiti broncanu medalju. Samo su Spanjolska i Amerika bolji od nas. A ovo sto smo izgubili od Senegala, to uopce necu komentirati. Takve moramo tuci s 30 razlike. Izgubili smo i od Grcke i Francuske, koje su slabije reprezentacije. Uostalom, to se najbolje vidjelo u nedjelju na utakmici Srbija - Grcka. Srbija nema nista bolju momcad od nase, cak mislim da ima za nijansu losiju reprezentaciju, ali, evo, usli su medu osam najboljih na prvenstvu. Slovenija je isto usla medu osam, a mi smo propustili veliku priliku.

Gdje vidite najvece mane nase igre i pogreske stozera na SP-u? Ja sam u startu govorio kad sam vidio nas program uoci SP-a. Prvo mi se nije svidjelo kada smo poceli pripreme za Spanjolsku. Srbi su poceli 10. srpnja, mi smo zapoceli 20. srpnja. I mi smo trebali poceti 10. srpnja, i proci cjelokupnu takticku pripremu. To znaci da smo morali imati alternativnu obranu, da smo morali imati zonsku obranu, pravu, izgradenu, a mi to nismo imali. Mi smo igrali zonu koja se igrala prije 30 godina, onu zonu 2-3, takozvanu 'Bugarku', s kojom se ne mogu braniti sutevi. Vidjeli ste i sami u zadnjoj utakmici kako su nam Francuzi zabili dvije vazne trice iz kuta, a oko sutera na pet metara nije bilo niti jednog naseg igraca. Nama su centri sluzili za pravljenje blokova vanjskim igracima na pick and rollu, bez ikakvog efekta. Ali bas nikakvog. Koliko smo mi tih situacija iskoristili?! Sjetimo se samo utakmice protiv Francuza, Zoric ude u igru i odmah na picku napravi faul u napadu. Trebala je to biti potpuno druga koncepcija napada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/aSsK2-mn06Y

Kako bi vi postavili napadacku taktiku da vise do izrazaja dolazi igra Ante Tomica? To je veliki problem, jer Tomic igra na krivoj poziciji. On je proglasen najboljim centrom Eurolige, pa nije to bilo slucajno. On mora igrati pod kosem, a ne na deset metara od kosa. On ima 217 cm, to je igrac za igru ispod kosa, a ne vani. Sto to znaci? To se najbolje vidjelo protiv Francuza kada je on ispod kosa, u kombinaciji, s Bogdanovicem, odigrao skoro pa sve sam i kad smo ih prakticki i uhvatili. I da nije sjedio na klupi u finisu dvoboja, u onom napadu kada smo mogli povesti, mi bi vjerojatno presli u vodstvo i dobili tu utakmicu. Ja kada sam vidio da je Tomic u tom trenutku na klupi, ja sam se smrz'o. A on prije toga razvaljuje Francuze. Pa ne moze meni neko pricati o nekom umoru, kakav umor sto je igrao 10 minuta u toj utakmici. Onda dolazi u pitanje i njihova fizicka sprema. Iskreno, ja ne znam od cega su oni umorni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako komentirate konstante rotacije izbornika Repese koji time cesto razbija ritam igracima koji u tom trenutku igraju najbolje? To je posljedica toga sto u reprezentaciji ne postoji hijerarhija. U reprezentaciji se mora znati hijerarhija, mora se znati tko je igrac broj jedan, tko je broj tri, tko je broj osam i tko je broj dvanaest. To se mora znati ako se zeli imati veliki rezultat. Ako ja znam koja je hijerarhija, onda se ne moze dogoditi da su mi svi igraci isti. Onda se ne moze dogoditi da se igraci mijenjaju po tekucoj vrpci. Bogdanovic u vaznim dvobojima mora igrati najmanje 38, mozda i 40 minuta. U onim laksim ga se moze odmoriti. A mi protiv Francuza pocnemo odlicno, napravimo 13:5, i on sjedne na klupu. Tomic pred kraj razvali Francuze, on ga posjedne na klupu.

Dosta ljudi kaze da je Repesa igru reprezentacije podredio samom sebi? Kod njega su uvijek iste greske. Takve pogreske je radio i ranije na natjecanjima. Mora biti hijerarhija u momcadi, i meni kao treneru hijerarhija mora biti poznata. Prvih sedam igraca mora biti u top formi, da igraju na svojim pozicijama, i da imam koncept igre u kojem ce doci do izrazaja individualne kvalitete nasih igraca. A mi to nemamo. Jer, da imamo, onda Tomic ne bi igrao na deset metara od kosa. Repesa je i uvijek bio trener koji je bio specijalist za obranu, a nasa obrana nije valjala. Nama su mali Filipinci uhvatili petnaest lopti ispod kosa. Znaci, obrana nije funkcionirala, nismo imali alternativnu obranu. Bili smo takticki nepripremljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, slijedece Europsko prvenstvo ce se igrati kod nas, ali nevezano za to, sto bi ste vi mijenjali, treba li Repesa ostati na klupi ili ne? Ja sam rekao, on je marljiv trener, i to sve, ali on mora prihvatiti neke stvari. A on ne prihvaca nista! Rekao sam mu u Vodicama na trenerskom seminaru kako mi se ne svida datum pocetka priprema, a on trazi izgovore. Nije mi se svidjelo niti to sto je Hrvatska isla na pripremni turnir u Francusku jer smo igrali s reprezentacijama koji su nam bili u skupini B na SP-u poput Grcke.

Biste li vi bili spremni preuzeti reprezentativnu klupu? Ma ne, ja sam prvenstveno mentor koji ce napraviti programe. To treba biti netko od mladih. Po meni, imamo trojicu trenera koji mogu napraviti dobar posao i doci do medalje. To su Petrovic, Spahija i Perasovic. Medutim, sva trojica se nalaze u specificnim situacijama. Aco je prihvatio projekt Cibone, Spahija je pomocni trener u NBA ligu, iako bi u toj ulozi isto mogao voditi reprezentaciju, a Perasovic vodi jak klub u Spanjolskoj. Pripreme za natjecanja su jako bitna. Ako se tu rade pogreske, onda se ne moze niti ocekivati neki bolji rezultat. Igrac je lako pokvarljiva roba. Ti ga moras dobro pripremiti, napumpati, da bi on dao najbolje i najvise od sebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dobila domacinstvo jedne skupine Europskog prvenstva 2015. godine! To je velika stvar za Hrvatsku, da ce se to igrati u Zagrebu. Jasno, tu sad treba vidjeti i zdrijeb koji ce biti. Jer, kod ovog Eurobasketa mislim da ima previse reprezentacija na natjecanju. Dvadeset i cetiri od 48, to je previse. Tu ce biti i slabijih timova. Ali to je velika prilika za nas, jer ne trebamo nista investirati, imamo Arenu, imamo sve. A ono sto je najbitnije je da ce ovo Europsko biti jako jer je kvalifikacijsko za Olimpijadu u Brazilu. Francusku ce predvoditi Parker, uz jos sedam NBA igraca koji nisu bili u Spanjolskoj. Moramo naci rjesenja, moramo se dobro pripremiti".

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo