KONTROVERZNA ODLUKA Klubovi iz ABA lige nisu dobrodosli u Europi?

FIBA Europe je u svom priopcenju sa sastanka Glavnog odbora objavila da ne priznaje ABA ligu! Iz vodstva ABA lige lige tvrde da se u statusu klubova i prohodnosti prema Euroligi i Eurokupu nista nece promijeniti.

Pravu zbrku u kosarkaskom svijetu koji vec godinama objedinjuje regionalna ABA liga napravilo je priopcenje s redovnog sastanka Glavnog odbora europskog ogranka FIBA-e, gdje se navodi odluka o “ukidanju priznanja ABA lige”.

No, neki clanovi Glavnog odbora FIBA Europe, poput glavnog tajnika Hrvatskog kosarkaskog saveza Zeljka Draksica, ne sjecaju se donosenja te odluke.

U ABA ligi u kojoj se natjecu najbolji klubovi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Madarske, uz povremena gostovanja klubova iz Izraela, Ceske i Bugarske, nisu previse zabrinuti.

“Razgovarali i komentirali jesmo, ali nikakvu odluku o ponistavanju priznanja ABA lige, nismo donijeli, niti smo o tome glasovali”, izjavio je Draksic.

U priopcenju na internetskom portalu FIBA Europe stoji da ce jos ova natjecateljska sezona dati predstavnike u europskim natjecanjima iz ABA lige, kako ne bi utjecali na natjecanje koje je vec pocelo, ali da ce se odluka poceti primjenjivati od ljeta. Istovrmeno, FIBA Europe priznala je Balkansku ligu, u kojoj se natjecu klubovi iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Makedonije i s Kosova.

Posljednjih dana Kosarkaski savezi Hrvatske i Srbije javno su dali podrsku vodstvu ABA lige, u ponedjeljak je tu podrsku dala i ljubljanska Olimpija, ali Kosarkasi savez Slovenije izjasnio se za FIBA-u. Medutim, celni ljudi ABA lige nisu uzbudeni. Po njima, sve ostaje kako je bilo i dosad.

“ABA liga je clan ULEB-a pod cijom se ingerencijom odigravaju Euroliga i Eurokup. Klubovi kroz ABA ligu ostvaruju prohodnost prema europskim natjecanjima i ostvaruju ekonomski interes”, rekao je za Hinu Josip Bilic, voditelj natjecanja ABA lige.

Povratak na Net.hr