IZNENADNA SMRT FIBA-INOG TAJNIKA OSTAVILA KOŠARKAŠKI SVIJET U ŠOKU: / 'Ovaj sport izgubio je svog vođu'

Image
Foto: AFP

U čast preminulom Patricku Baumannu olimpijska zastava će sljedeća tri dana biti spuštena na pola koplja

14.10.2018.
14:46
AFP
VOYO logo

Visoki sportski dužnosnik, član Međunarodnog olimpijskog odbora i glavni tajnik Međunarodne košarkaše federacije (FIBA) Švicarac Patrick Baumann preminuo je u nedjelju od posljedica srčanog udara, tijekom boravka na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu.

Veliki napradak

"Košarka je izgubila vođu, zagovornika i prijatelja i naše su misli s Patrickovom suprugom i njihovo dvoje djece u ovom tragičnom trenutku", stoji u službenom priopćenju FIBA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Patrick je bio mnogo više od glavnog tajnika FIBA-e i člana MOO-a. Bio je moj bliski prijatelj, kao i prijatelj mnogih ljudi u košarkaškoj obitelji te široj sportskoj zajednici. Pod njegovim vodstvom FIBA je napravila veliki napredak, a modernizacija naše organizacije postala je model koji su slijedile i druge međunarodne federacije", izjavio je u priopćenju predsjednik FIBA-e Horacio Muratore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrick Baumann je rođen 5. kolovoza 1967. godine u Švicarskoj, a košarkom se bavio kao igrač, trener i sudac, dok je 1994. godine ušao u Međunarodnu košarkašku federaciju kao odvjetnik, a godinu dana poslije bio postavljen za zamjenika glavnog tajnika. Jednoglasnom odlukom Središnjeg odbora FIBA-e Baumann je 2002. godine postavljen za glavnog tajnika te tako postao tek treći čovjek u povijesti koji je imenovan na tu dužnost, nakon što su je godinama obnašali prvo William Jones, a potom Borislav Stanković.

Na dužnosti tajnika od 2003.

Baumann je na dužnosti glavnog tajnika bio do 2003. godine do iznenadne smrti. Od 2007. godine je bio članom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), u kojem je obnašao mnoge značajne dužnosti u evaluaciji kod izbora domaćina olimpijskih igara, kao i u koordinaciji s organizacijskim odborima u gradovima koji su izabrani za domaćine. Bio je imenovan predsjednikom Organizacijskog odbora Olimpijskih igara mladih 2020. godine, koje će biti održane u Lausannei.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je veliki šok i težak udarac. Teško je povjerovati u tako strašnu vijest. Izgubili smo mladog, suosjećajnog vođu koji je bio prepun nade i predstavljao budućnost sporta", izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čast preminulom Patricku Baumannu olimpijska zastava će sljedeća tri dana biti spuštena na pola koplja u glavnom sjedištu MOO-a u Laussanei te u sjedištu MOO-a na OIM u Buenos Airesu. U Olimpijskom selu mladih u Buenos Airesu bit će održana i komemoracija.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo