Ovih pet triple-double učinaka jedan portal smatra najgorima ikad ostvarenima u NBA ligi

Nicolas Batum svoj je dolazak do triple-doublea nazvao najgorim potezom karijere

Cleveland Cavaliers Players Wesley Person (L) and Lamond Murray (C) embrace as teammate Ricky Davis (R) begins to celebrate as the overtime period ends on 24 November, 2001 at Gund Arena in Cleveland, OH.   Cleveland defeated Miami 100-96 in overtime.  AFP PHOTO DAVID MAXWELL
 / AFP / DAVID MAXWELL
FOTO: AFP

Triple-double učinak u košarci svojevrsno je mjerilo svestranosti igrača sposobnih u tri statističke kolone uknjižiti dvoznamenkast učinak. Obično su pritom poeni jedna “zagarantirana” kolona, dok do ostalih igrači stižu skokovima i asistencijama, ili, moguće no rijeđe, blokadama ili osvojenim loptama.

Ostvariti takav učinak znači statistički se istaknuti u utakmici i proslaviti makar za dan, no postoje primjeri koji su u pokušaju ostvarenje toga postali sinonimi za javno sramoćenje. Ovo su neki od primjera koje navodi internetska stranica cheatsheet.com:

1. Anthony Bowie

Anthony Bowie izabran je kao 66. na draftu 1986. godine, iste one u kojoj su Dražena Petrovića odabrali Portland Trail Blazersi kao ukupno 60. Deset godina kasnije igrao je Bowie za Orlando u utakmici u kojoj je njegova momčad vodila protiv Detroita 20 poena razlike.

Nekakvo je nepisano, ‘viteško’ pravilo utakmicu privesti kraju bez sramoćenja suparnika u već dobivenoj utakmici, ali Bowie je odlučio napraviti šou u želji da stigne do učinka. Za triple-double mu je nedostajala jedna asistencija i ovaj ju je htio upisati pošto-poto pa je 2.7 sekundi prije kraja utakmice pozvao predah. Toliko je to razljutilo njegova trenera Briana Hilla da mu je predao ploču da si sam nacrta akciju za triple-double, a suparničkog Douga Collinsa da povuče momčad s terena prije kraja utakmice.

Susret je Bowie zaključio s 20 poena i po 10 skokova i, toliko željenih, asistencija.

2. JaVale McGee

Utakmica njegovog Washingtona i Chicaga igrana je 2011. godine, a McGeeju je četiri minute do kraja susreta nedostajao još poen do triple-doublea. Nije uspio ubaciti slobodno bacanje za ostvarenje toga pa se potom svojski trudio iz svih mogućih pozicija stići do koša. Sramoćenje je trajalo sve do zakucavanja koje je stiglo niti dvadeset sekundi do kraja utakmice. U izljevu emocija vješanjem po obruču kažnjen je tehničkom pogreškom.

https://www.youtube.com/watch?v=u9Ur8rtAinI

Susret je McGee zaključio s 11 poena i po 12 skokova i blokada.

3. Nicolas Batum

Francuski košarkaš također je poznat po kršenju spomenutog ‘viteškog’ pravila, a čini se da je i sam toga postao svjestan u trenutku kada ga je i prekršio u studenom prije dvije godine. Igrao je Batum tada za Portland i nedostajao mu je ubačaj iz igre da potvrdi svestranu statistiku. Stigao je u zadnjoj sekundi već riješene utakmice protiv San Antonija čiji su mu igrači po završetku ogleda samo uputili pogled zbog kojeg se ispričao nazvavši svoj ubačaj s desetak metara “možda i najgorim potezom karijere.”

Susret je Batum zaključio s po 11 poena i asistencija i 12 skokova.

Dodajmo ovome i dva primjere truda koji nisu rezultirala triple-double učincima ali vrijedni su spomena.

4. Bob Sura

Igrajući za Atlantinu momčad protiv Netsa 2004. nedostajao mu je još jedan skok za treći triple-double u nizu. I jako ga je želio. Toliko jako da je na samom kraju utakmice namjerno promašio koš da bi se domogao skoka. Vodstvo NBA lige mu ga je poništilo pozivajući se na pravilo prema kojem je šut zapravo pokušaj ubačaja a pošto Sura nije niti želio ubaciti, nije mu niti pripisan ostvareni skok.

Sura je utakmicu zaključio s 22 poena, devet skokova i 11 asistencija

5. Ricky Davis

Ricky Davis imao je dugi niz godina lijepe brojke u NBA ligi, a sezonu 2002/03 je u dresu Clevelanda završio s prosjekom od 20.6 poena i 4.9 skokova po utakmici. Upravo iz te sezone stiže i njegova sramota u utakmici protiv Utah Jazza. Toliko je Davis želio onaj skok koji mu je nekoliko sekundi do kraja dvoboja, u kojem mu je momčad vodila 25 razlike, nedostajao da je namjerno krenuo na svoj obruč i odbio loptu od njega. Skok nije dobio, ali je popriličan udarac od suparnika DeShawna Stevensona.

Davis je utakmicu zaključio s 28 poena, devet skokova i 12 asistencija.