OTELI MU NAGRADU

DONČIĆ JE DOŽIVIO KRAĐU KAKVA SE RIJETKO VIĐA: Nešto slično dogodilo se Hrvatu prije tri godine

Razlika je očigledna. Ako je Ingramova statistika skočila, Dončićeva je skočila s motkom, tamo negdje do visine na kojoj bi se i Sergeju Bubki začepile uši od pritiska

U kaosu NBA lige potkraj kolovoza, usred previranja oko još jednog rasističkog ispada američke policije i povijesnog bojkota košarkaša, vidjeli smo nepravdu o kojoj se jako malo pisalo.

Luka Dončić ostao je “kratak” za nagradu koja je mogla pripasti isključivo njemu, a to je nagrada za igrača koji je najviše napredovao ove sezone u NBA ligi.

Slovenac je ove sezone bio fantastičan, toliko dobar da je u nekim dijelovima sezone izgledao kao legitiman kandidat za najveću individualnu nagradu u NBA ligi – MVP-ja. No očito to nije bilo dovoljno novinarima iz cijelog svijeta da Dončića nagrade, već je čast da se zove igračem koji je najviše napredovao pripala Brandonu Ingramu, krilu New Orleans Pelicansa. Dončić je, usput, završio treći na toj listi, a ispred njega se ugurao i centar Miami Heata Bam Adebayo. I to debelo, debelo na trećem mjestu.

Dramatičan napredak

Kako stoji na stranici NBA lige, “Most improved player” (MIP) je godišnja nagrada za igrače koji su dramatično popravili svoj učinak u protekloj sezoni. Ingram, koji je ponio kući ovu nagradu, ostvario je velik napredak, postao je All-Star igrač i podignuo svoje brojke.

Zabijao je 5,5 poena više, bilježio po jednu asistenciju i jedan skok više nego u prošloj sezoni. Ima li tu te dramatičnosti o kojoj priča NBA liga. Pa, ne baš. Pogledajte samo dramu koja obavija Dončićeve brojke. Čovjek je bio najbolji rookie prošle sezone, a ove je postao prava NBA zvijezda. Zabijao je u prosjeku 29 poena, hvatao malo više od devet skokova i dijelio otprilike devet asistencija po utakmici. I to nakon jedne od najboljih rookie sezona koje je NBA liga vidjela. Stvarno impresivno.

[VIDEO] MONSTRUOZNO ZAKUCAVANJE IVICE ZUBCA: Hrvatski vlak pregazio je Amerikanca, a Srbin je ostao ‘ukopan’

Dario suosjeća

Dončićeve brojke skočile su znatno više od Ingramovih. Povećao je svoj broj poena za 7,6, gotovo tri asistencije više dijelio je nego protekle sezone te upisao poboljšanje za 1,6 skokova. Da ne bi bilo da je sve u statistici, dovoljno je pogledati kakav učinak na igru imaju Ingram i Dončić. Ingram je glavni igrač Pelicansa, ali samo dok se ne vrati Zion Williamson i poveže veći broj utakmica u kojima će biti zdrav. No Dončić je nešto drugo. On dominira utakmicama i zbog njega je ova momčad Dallasa bila tvrd orah za svakoga ove sezone.

Razlika je očigledna. Ako je Ingramova statistika skočila, Dončićeva je skočila s motkom, tamo negdje do visine na kojoj bi se i Sergeju Bubki začepile uši od pritiska.

No glasovanje novinara, od kojih je većina iz Amerike, ima svoju povijest i uglavnom je naklonjeno, naravno, domaćim sportašima. Kako bi to izgledalo da ti je MVP i vjerojatno najbolji obrambeni igrač u ligi Grk, a da još i jednom Slovencu daš nagradu koju može uzeti i Amerikanac. Neće ići.

Dončić sad zna kako se osjećao Dario Šarić kad je prije tri godine očekivao da će dobiti nagradu za najboljeg rookieja u ligi. Usprkos statistici Dario je završio na drugom mjestu iza Malcoma Brogdona, pod izlikom da je njegova momčad izborila doigravanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr