TONI JE UVIJEK ISPORUČIO: / Hrvatski sportski velikan otkrio za čime najviše žali

1.4.2015.
19:50
VOYO logo

Smith je Bullse pratio u njihovim najsvjetlijim trenucima, autor je bestsellera The Jordan Rules i iz prve je ruke svjedočio koliko je važna bila uloga Tonija Kukoča u momčadi koja je harala NBA ligom. Kukoča je svrstao u 'veliku šestorku' neameričkih košarkaša iz 1980-ih kojima je pripisao zasluge za promjenu razmišljanja o strancima u NBA ligi i promjene u načinu na koji se igra košarka. Uz Kukoča, Smith je u tu skupinu uključio Dražena Petrovića, Vladu Divca, Dina Rađu, Arvydasa Sabonisa i Šarunasa Marčulionisa.

"Oni su promijenili košarku jer ih momci iz SAD-a nisu mogli pobijediti", napisao je Smith i pobrojao natjecanja na kojima su Amerikanci ostali bez zlatnih odličja i gledali u leđa reprezentacijama Jugoslavije i SSSR-a u kojima su spomenuti bili ključni igrači. Prema Smithu, kreiranje Dream Teama koji je 1992. u Barceloni vratio olimpijsko zlato u američke ruke bilo je isprovocirano porazima američkih reprezentacija na OI 1988. u Seulu, 1990. na Svjetskom prvenstvu u Argentini i Igrama dobre volje iste godine u Seattleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada je većina Amerikanaca bila vrlo skeptična prema mogućnostima europskih košarkaških zvijezda i njihovom uključivanju u NBA ligu. Toni Kukoč nikada nije dvojio o tome.

"Znali smo da smo dovoljno dobri. Nismo sumnjali jer smo igrali protiv igrača naše generacije, poput Larryja Johnsona, Garyja Paytona ili Alonza Mourninga i uvijek smo ih lako pobjeđivali. Oni su dolazili u NBA ligu kao najviši izbori na draftu, postajali All-Star igrači, a mi smo ih pobjeđivali. Oni su bili 'čudo', 'najbolji ikada', a kad smo mi dolazili u NBA ligu, postavljala su se pitanja 'jesmo li dovoljno snažni', 'jesmo li dovoljno dobri', 'možemo li igrati NBA košarku' i slično. To me malo smetalo", priznao je Kukoč u razgovoru sa Smithom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donekle sam to i razumio zato što smo bili među prvima koji su došli u NBA ligu. Oni koji su dolazili prije nas dobivali su minute na kapaljku. Čak i Dražen u Portlandu. Tada sam se pitao zašto bih potrošio dvije godine karijere na grijanje klupe u NBA ligi kad mogu igrati u Europi i dobro zarađivati? U Europi sam tada zarađivao više nego u NBA ligi", dodao je Kukoč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prelomio je odluku u sebi i ipak došao u Chicago 1993. godine.

"Riskirao sam jer sam do tada u Europi sve osvojio. Rekao sam si 'možeš igrati s Michaelom, Scottijem, tim momcima'. Možda dobiješ priliku i to osvojiti. Zašto ne probati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta ga je odluka dovela do tri NBA prstena i trofeja za najboljeg šestog igrača NBA lige, a postao je i jedini igrač uz Magica Johnsona koji je NBA utakmice počeo na svih pet pozicija, od playmakera do centra.

"Toni je bio ključan u sezoni 1997/98. kad je Pippen propustio prvih 30-ak utakmica. Bio je sjajan igrač i često nedovoljno cijenjen", prisjetio se Phil Jackson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukoč je sjajno funkcionirao u Chicagovom trokut-napadu koji je Bullse doveo do rekordnog učinka 72-10 u sezoni 1995/96.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene je naša najbolja petorka bila Harper, Michael, Scottie, Dennis i ja. Svi smo bili unutar osam centimetara razlike u visini, svi smo mogli igrati sve pozicije i svi smo mogli u obrani sve preuzimati. Kad smo shvatili kako trokut-napad funkcionira bilo je sjajno vidjeti kako trojica, četvorica igrača mogu sami pronalaziti rješenja na terenu."

Ako postoji nešto za čim žali je nastup na All-Star utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, pogotovo kad su pred kraj moje karijere Europljani češće igrali, a mislim da sam od njih bio bolji. Kad smo bili triput prvaci, mislim da sam zaslužio biti među 20-ak najboljih igrača lige. Osjećao sam da sam dovoljno dobar za nastup na All-Staru", rekao je Kukoč koji je mogao osvojiti još pokoji prsten, da Michael Jordan nije odlučio uzeti stanku baš kad je on stigao u Bullse ili da ga Larry Brown nije poslao iz Philadelphije u Atlantu u zamjeni u kojoj je bio 'kolateralna žrtva' zbog ozljede centra Thea Ratliffa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Igrali smo dobro, imali smo dobru momčad i doista sam mislio da ćemo postati prvaci. Kad se Theo ozlijedio, Larry Brown je mislio da mu je potreban centar za doigravanje i napravio je zamjenu u koju sam bio uključen. Izgubili su prednost od 10 pobjeda, završili regularni dio sezone kao drugi iza Lakersa, izgubili prednost domaćeg terena, uspjeli dobiti prvu utakmicu finala u Los Angelesu i onda izgubili sljedeće četiri. Ta je momčad mogla biti prvak."

Kukoč je profesionalnu igračku karijeru završio u Milwaukeeju 2006. godine. Već četiri godine je legitimni kandidat za ulazak u košarkašku Kuću slavnih, tamo gdje od Hrvata već stanuju Krešo Ćosić, Dražen Petrović i Mirko Novosel. Upravo za vrijeme NCAA Final Four vikenda bit će obznanjena imena onih koji će biti uvršteni u generaciji 2015. Među njima neće biti Tonija Kukoča, ali i Sam Smith svoj tekst zaključuje riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"...bilo bi lijepo da u dogledno vrijeme u Springfieldu možemo vidjeti vjerojatno najsvestranijeg europskog igrača u košarkaškoj povijesti, trostrukog NBA prvaka, višestrukog osvajača olimpijskih odličja. Jer, Toni Kukoč je bio jedan od najboljih svih vremena."

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo