Prežalosno: Nekadašnji prvak Europe u stanju 'kliničke smrti'

Velikani na ružan način odlaze u povijest. Bivši prvak Europe i još jedan bosanskohercegovački simbol, košarkaški klub ‘Bosna’ iz Sarajeva, na izdisaju je i samo čudo može ga spasiti od konačnog nestanka i odlaska u povijest.

Odlukom članova skupštine tog kluba, donesenom u utorak, djelovanje ‘Bosne’ je “privremeno zamrznuto”, a istodobno je odlučeno da se ona umjetno održi na životu privremenim spajanjem sa sarajevskim košarkaškim klubom ‘Royal’. Ta nova ‘Bosna-Royal’ trebala bi preuzeti i “Bosnino” mjesto u tzv. Ligi 13 koja okuplja najkvalitetnije momčadi u BiH, no ispostavilo se kako će taj plan članova Bosnine skupštine biti teško realizirati.

Na to je u srijedu upozorio i glavni tajnik Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

“Savez želi pomoći svakom košarkaškom klubu i uopće košarci u BiH. Međutim KSBiH mora poštovati pravila i akte, tako da moram reći da je mala vjerojatnost da će članovi Upravnog odbora (Saveza) do vikenda, kada počinje prvenstvo BiH, sjesti i donijeti odluku o eventualnom sudjelovanju KK Bosna-Royal u Ligi 13”, rekao je Mahmutović kako ga citira agencija Fena.
Nekadašnji trofejni tim jugoslavenske košarke koji se uz ostalo okitio titulom europskog prvaka 1979. godine gotovo se raspao tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a nakon njega je prolazio kroz razdoblja uspona i padova, no trajno suočen s nedostatkom kvalitetnih igrača i sredstava za rad.

//www.youtube.com/embed/qbps59mrpAM

Do odluke skupštine ‘Bosne’ o zamrzavanju djelovanja kluba dug po raznim osnovama nagomilao se na više od pet milijuna konvertibilnih maraka (2,5 milijuna eura).

Dio očajničkog plana za spas bio je da “Bosna-Royal” dio svojih prihoda prebacuje na blokirane račune “Bosne”, od čega bi se postupno pomirivala dugovanja, no kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa.

Konačna odluka o tome što će biti s ‘Bosnom’ očekuje se krajem tjedna, nakon što postane jasno hoće li ‘Bosna-Royal’ moći zauzeti ‘Bosnino’ mjesto u Ligi 13.

//www.youtube.com/embed/sfEowk9GUtI

Košarkaški klub “Bosna” utemeljen je 1951. godine da bi nakon sedamnaest godina izborio plasman u tadašnju prvu jugoslavensku košarkašku ligu. Najveće uspjehe bilježi u razdoblju od 1972. do 1984. godine kada je osvojio i tri titule jugoslavenskog košarkaškog prvaka.

Te je godine obilježila sjajna generacija “Bosninih” igrača predvođena Mirzom Delibašićem, Žarkom Varajićem i Ratkom Radovanovićem, koje je vodio izvanredni trener Bogdan Tanjević.

“Nije bilo prepreka tome da se sanja i da se radi, da se padne u trans, kao što smo mi radili osam godina – od Druge lige do Kupa šampiona. Svi smo bili fantastična simfonija rada, nešto neponovljivo. Nismo bili naročito financijski pokriveni. To je bilo na bazi entuzijazma, država nije bila bogata, ni grad Sarajevo, sve je bilo u skromnim stipendijama – sve je bilo nešto herojski”, kazao je Tanjević u jednom intervjuu ranije ove godine objavljenom u povodu 35. obljetnice “Bosnina” trijumfa u Grenobleu, kada su njeni igrači porazili talijanski ‘Emerson’ i popeli se na europski košarkaški tron.

Povratak na Net.hr