KOMENTAR: / Kako je Wales došao do čuda i zašto ću navijati za njih

Image
Image

Polufinale između Portugala i Walesa vjerojatno će odlučiti individualna kvaliteta igrača.

6.7.2016.
15:15
VOYO logo

Prije četiri i pol godine, put ChrisaColemana započeo je strahom, strepnjom i tugom. Ne samo njegovim, nego cijele nacije. U siječnju 2012. bivši solidni stoper i razmjerno neuspješni trener, čiji je zadnji posao bio u grčkoj drugoj ligi, postavljen je za izbornika Walesa. Na tom je mjestu zamijenio GaryjaSpeeda, s kojim je prethodnih 30 godina bio bliski prijatelj i koji je dva mjeseca prije oduzeo sebi život.

"Nitko od nas ne želi biti ovdje", rekao je okupljenim novinarima. "A ponajmanje ja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je zadužen za suočavanje s tragedijom, istodobno i nastavljanjem Speedova rada, koji je polako i stidljivo počinjao naslućivati rezultate. Znao je da će, uspije li, velik dio zasluga biti pripisan njegovim prethodnicima – ne samo Speedu, nego i legendarnom JohnuToschacku, koji je započeo Walesov put iz beznađa; ako ne uspije, krivnja će biti samo na njegovim plećima.

Navijači digli paniku

I krenuo je grozno. Prvih pet utakmica pod njegovim ravnanjem završilo je porazima, kulminirajući s 6-1 tamburanjem u Novom Sadu protiv Srbije. Reprezentacija je pala na 117. mjesto FIFA-ine ljestvice, iza Gvatemale, Haitija i Gvajane; na poziciju koju trenutačno drži reprezentacija Nigera. Ipak, u nastavku kvalifikacija došlo je do nekog napretka – dvije pobjede nad Škotskom, neriješeno u Belgiji – ali sve je to još previše slabašno izgledalo i kad je savez 2013. odlučio potpisati novi ugovor s Colemanom, veliki dio navijača i medija bili su protiv, jer nisu vidjeli nikakav bitan napredak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Chris Coleman

Aktualna sekvenca ove priče odvija se u snu. U njemu je Coleman slavljen kao taktičar sa svojim 3-4-2-1, a Wales osvaja prvo mjesto u skupini i pobjeđuje "dark horse" Belgiju u četvrtfinalu; u njemu igrač bez kluba Hal Robson-Kanu izvodi Cruyffov okret i zabija jedan od najboljih golova Eura, a zvijezde GarethBale i AaronRamsey u cijelosti igraju za momčad. Wales igra prvo polufinale neke britanske momčadi u posljednjih pola stoljeća.

U tom snu se zastave s crvenim zmajem viju diljem Francuske, neznanci se grle, plaču jedan drugome na ramenu i izvikuju "Cymru am byth" (Živio Wales), The Guardian izlazi s naslovnicom sporta na velškom jeziku, a "Together Stronger (C'mon Wales)" Manic Street Preachersa doseže status hita kakav takva pjesma i zaslužuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"But now the past is all gone / The future is ours to be won / You're just too good to be true / We can't take our eyes off you".

Sve iz tog sna već se dogodilo i pitanje je samo koliko još dalje se može ići. Koliko dugo će se još sanjati – do srijede navečer ili skroz do nedjelje i finala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah zamijenio radost

Najbolja – i najgora – stvar s nogometom je ta što može izvući najbazičnije, iskonske emocije iz onih koji ga prate. U najgorem slučaju to je strah – ponekad maskiran samouvjerenošću – koji može rezultirati defetizmom, ali i "do-or-die" mentalitetom koji stavlja golemi pritisak na igrače. Uspiju li, bit će nacionalni heroji; ako ne uspiju, postat će luzeri ili izdajnici.

Image
Image

U najboljem, velškom slučaju, strah zamjenjuje radost – joie de vivre, da se poslužimo prikladnom francuskom frazom. Eros zamjenjuje Thanatosa, a na mjesto galamdžijskog i implicitno isključivog nacionalizma dolazi jednostavno i humanističko zajedništvo, Together Stronger, i sve se događa kao u snu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinale između Portugala i Walesa vjerojatno će odlučiti individualna kvaliteta igrača (a potonji su jako oslabljeni izostancima Ramseya i Daviesa), kao i taktika, ali i ovaj masovno-psihološki trenutak koji je teško riječima opisati. Portugalci se u nokaut-fazi vode pragmatičnošću – drugim riječima, strahom i potpunim izostankom rizika – i još nijednom na turniru nikoga nisu imali čime oduševiti i osvojiti. Wales igra s nekom čudnom, lijepom slobodom u nogama – što ne znači da je taktički 'labav', naprotiv – i 90 posto neutralaca navijat će za njega.

U svom najboljem izdanju i u posebno velikim utakmicama poput ove, nogomet može biti ogoljen na sasvim primordijalne emocije koje mogu presuditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bojim se neuspjeha", kaže Chris Coleman. "On se događa svima. U svojoj sam karijeri imao više neuspjeha nego uspjeha." Wales je prošao put od potpunog beznađa do njegove utakmice života i najveće u nogometnoj povijesti nacije.

I onda zaključuje. "Nemate se čega bojati. Ako ste se dovoljno trudili i niste se bojali sanjati, onda se nemojte bojati niti da ćete se probuditi iz sna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

So come on Wales…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo