ZA SVA VREMENA

[VIDEO] SRBI SE POKLONILI VELIKOM HRVATU: ‘Njega je Tito obožavao. Nitko se nije smio kačiti s njim. Bio je najjači Jugosloven, žene su ga obožavale, muškarci imitirali’

Na današnji dan prije 72 godine rodio se veliki, najveći Mate Parlov

“Na današnji dan, 16. studenog 1948. godine, rođen je vjerojatno najbolji sportaš bivše Jugoslavije – legendarni boksač Mate Parlov“. Na ovaj način piše srpski tabloid Kurir o velikom Parlovu.

PROŠLO JE 12 GODINA OD SMRTI NAJVEĆEG HRVATSKOG SPORTAŠA 20. STOLJEĆA: Osvojio je sve što je mogao, a klanjao mu se i Ali

Osvojio sve što se moglo osvojiti

I u pravu su! Jer, Mate je u svojoj sportskoj karijeri osvojio sve što se moglo osvojiti. Nijedan trofej za koji se borio nije mu izmakao. Bio je svjetski i europski prvak i u amaterskom i u profesionalnom boksu, olimpijski šampion i osmostruki prvak Jugoslavije.

Parlov je ostao upamćen kao jedan od najboljih jugoslovenskih sportaša 20. stoljeća. Osam puta ovaj Hrvat bio je prvak Jugoslavije, pet puta prvak Balkana, dva puta svjetski i jednom europski prvak, a osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine.

Kao amater Parlov je imao 310 borbi, od čega samo 13 poraza. U profesionalnoj karijeri, u 29 mečeva, zabilježio je 24 pobjede, tri poraza i dva neodlučena ishoda.

‘Muškarci su mu se divili, imitirali ga, a žene su uzdisale za njim’

“Jugonostalgičari često ističu da su u bivšoj zemlji postojala dva čovjeka sa kojima nitko nije smio da se kači… Jedan je bio Tito, a drugi Mate! Parlov je bio najjači Jugosloven. Muškarci su mu se divili, imitirali ga, a žene su uzdisale za njim. Bio je najbolji na svijetu. Na vrhuncu karijere bio je nepobjediv, a oni koji su se bavili borilačkim vještinama znali su da ne bi uspjeli da mu pariraju ni sekunde. Bilo je i onih koji su ga provocirali i od kojih je sa osmijehom okretao glavu.

Profimedia

‘Nisam nikad bio agresivan, mada sam bio žestok. Nisam se tukao od osnovne škole, niti sam imao probleme van ringa. Nisam ih ni tražio! Bilo je svakakvih iskompleksiranih tipova. Htjeli su da se dokažu na čovjeku koji je osvojio nekakve titule. Ali to sam izbjegavao. Okrenem se u stranu ili prijeđem na neku drugu priču”, govorio je Mate Parlov”, stoji u tekstu Kurira koji dodaje kako je Tito Matu Parlova jako volio.

Mate Parlov/Profimedia

Povratak na Net.hr