Ovo je priča o prvoj ženi u povijesti UFC-a s ugovorom na milijun dolara

Ronda Rousey najveća je zvijezda sporta u kojem dominiraju muškarci

FOTO: AFP

Žene u borilačkim sportovima nisu rijetkost niti niža vrsta. Ipak, nešto se znakovito promijenilo u veljači 2013. kad je Ronda Rousey na turniru UFC 157 u Anaheimu na glavnoj večeri ušla u oktagon s izazivačicom Liz Carmouche. Postala je glavna tema u svim teretanama i na svim treninzima.

Predsjednik UFC-a Dana White tvrdio je da žena neće nogom stupiti u oktagon dok je on živ. Ali Ronda Rousey nije bilo tko. Ona nije najveća zvijezda ženskog ultimate fightinga. Rousey je trenutno najveća zvijezda na MMA sceni i točka, prva zbog koje je rodno pitanje gurnuto u drugi plan. Koliko ga god mediji i Hollywood pokušavali potencirati, publiku Ronda zanima ponajprije kao sportašica i žestoki borac. Dugo se oko nekoga iz tog sporta nije digla takva prašina.

I nije razlog to što je “neobično lijepa za borilačke vještine”. Rousey je prva Amerikanka s olimpijskom medaljom u džudu (bronca 2008. u Pekingu), kći svjetske prvakinje u džudu AnnMarije De Mars. Nepobijeđena u bantam kategoriji (61,2-65,8 kg), superzvijezda Strikeforcea bez ijednog poraza od 2010. i od studenog 2012. prva koju je UFC proglasio svojom prvakinjom. Deset od 15 mečeva Ronda Rousey završila je u prvoj rundi, više od polovice polugom, osam za manje od minute.

Ronda Rousey i Dana White

Toga dana kad je prvi put ušla u oktagon, Rondin je meč zasjenio i Hendersona i Machidu te mnoge druge. Nitko nije puno pričao ni o Liz Carmouche, sjajnoj sportašici, bivšoj marinki, koju su i prije meča proglasili žrtvenim janjetom za slavu Ronde Rousey. Sila i vještina kojom je Ronda prošle subote u 34 sekunde uništila Bethe Correiu zaista ne ostavlja puno prostora za diskusiju. Dok se u Rio de Janieru pripremala za taj meč, New York Times joj je posvetio članak u kojem je uspoređuje s naletom mladoga Mikea Tysona u teškoj kategoriji 1980-ih. Tyson je pobijedio u svih 37 prvih mečeva, četiri je okončao nokautom. Godine 1985. šest je mečeva zaredom pobijedio u prvoj rundi, jedan za 37 sekundi, drugi za 39. Pobjede su se poslije usporile, a mečevi protezali do osme runde, ali nokaut je dugo ostao neizbježan. “Ona ima tu auru ubojice”, rekao je Tyson o Rousey za Associated Press. “Kad je ona u ringu, sve je moguće. Whoa! Stvara takvo uzbuđenje prije nego što meč i počne. Jako me podsjeća na mene”.

Pomicanje granica

Na prvi pogled Ronda Rousey možda je u netipičnom sportu za ove argumente, ali kad vidite što se događa drugdje, bilo je pitanje vremena ili, točnije, talenta. Više se nitko gotovo i ne sjeća vremena kad smo istočnonjemačke i ruske sportašice gledali kao bića s druge planete. Sport je otvoreniji nego ikad i u svim se disciplinama javljaju impresivne sportašice koje “pomiču granice”. Genetski pooling i metodologija treninga s jedne strane, marketinške mogućnosti i društveni mediji s druge, stvorili su teren u kojemu je talent jedini kriterij, za publiku i zaradu. Jaz između muškog i ženskog sporta neće nestati, ali mu se relevantnost u sportovima u kojima se pojavljuju veliki talenti smanjuje. Od zlatnih dana Lise Leslie u WNBA preko Serene Williams u tenisu do onoga što rade prvakinje u rastućim sportovima poput Camille Leblanc-Bazinet i Lauren Fisher (Crossfit) ili Tatjane Kaširine (olimpijsko dizanje utega), brzina kojom se vrhunski sport udaljava od svega što dosad znamo puno je zanimljivija i važnija od mogućnosti približavanja preformansi sportaša i sportašica.

Najplaćenija u povijesti

Tako da je pojava Ronde Rousey u mješovitim borilačkim vještinama dio šireg trenda, što se vidi i na tome da je u njezinu slučaju izostala uobičajena jadikovka o potplaćenosti sportašica u odnosu na muške sportske zvijezde. Rousey je prva žena u povijesti UFC-a s ugovorom na milijun dolara, najplaćenija žena u povijesti ovoga sporta i tek će se pokazati koliko je to bitno za one koje dolaze i za sam UFC. UFC nije baš izdašan s podacima o novcu, ali Dana White je na konferenciji za novinare nakon Rondina zadnjeg meča u Brazilu potvrdio da je dobila bonus od 50.000 dolara za “nastup večeri”, a Fortune procjenjuje da je toga dana zaradila najmanje 120.000 dolara samo na meču. To temelje na prijavljenih 120.000 dolara za srpanjski meč protiv Alexis Davis. Ta je borba bila u Americi pa su prijavili isplatu, što u Brazilu ne moraju. Za usporedbu, Chris Weidman je iste večeri za pobjedu nad Lyotom Machidom dobio 450.000 dolara. Ronda je šampionsku titulu obranila šest puta. Wiedman tri puta, a Machida ju je osvojio jedanput.
Iznos se, međutim, odnosi samo na ono što UFC Rondi plaća da se pojavi na meču i na premiju za pobjedu. Sve ostalo što joj plate predmet je nagađanja. UFC kao privatna firma nije dužan sve objavljivati, a i mnogi borci žele da njihove zarade ostanu tajne.

Ronda Rousey
Ronda Rousey AFP

Glasnogovornik UFC-a Dave Sholler potvrdio je američkim novinarima da se borcima plaća još barem toliko, a u slučaju Ronde Rousey i “daleko više” nego što pokazuju javni podaci.

U vrhu po prihodima

“Rousey od UFC-a trenutno dobiva više od bilo kojeg prvaka. Ona je lider u tom klubu”, rekao je Sholler nakon meča u Brazilu. Jedna od stavki je postotak od prihoda od pay-TV prijenosa. Rondin zadnji meč gledatelje je stajao 49,99 dolara. Prijenos srpanjskog meča Chada Mendesa i Conora McGregora pratilo je 950.000 ljudi, što je gotovo dvostruko više od prosječnog broja pay-TV gledatelja za dobar UFC meč. Neka obična, slabija UFC borba privuče oko 50.000 gledatelja. A sada pogledajmo brojke za Rondu Rousey. FOX Sports 1 prenosio je meč. Taj je vikend preliminarne mečeve gledalo 518.000 ljudi, treća najveća gledanost preliminarnih mečeva u povijesti toga kanala. S obzirom na to da su se održavali u udarnom terminu, između 20 i 22 sata, srušili su rekord tog termina za komercijalne kabelske kanale. Uoči početka prijenosa borbe Ronde Rousey i Bethe Correia gledanost je skočila na 1,322.000 i na vrhuncu, između 21.15 i 21.30, bili su na 1,599.000 gledatelja. Ukupna rast gledanosti u tom je periodu bila 13 posto. U odnosu na gledanost borbe Ronde Rousey protiv Cat Zignano na UFC 184 održane 28. veljače, gledanost je bila 10 posto veća. Repriza UFC 168 borbe Rousey i Mieshe Tate prikazana u petak za zagrijavanje publike uoči glavnog meča s 3,888.000 gledatelja bila je najgledanija takva emisija u povijesti FOX Sports 1. Posebno izdanje emisije UFC Tonight posvećeno Rondi Rousey bilo je najgledanije u povijesti te emisije. Što nas u konačnici dovodi do oko dva milijuna dolara prihoda Ronde Rousey samo od prijenosa. Novinari i insajderi iz MMA sporta procjenjuju da je njezina realna zarada od svakog meča oko pet milijuna dolara. Tome treba dodati tri milijuna dolara godišnjih sponzorskih ugovora, honorare za nastupe u seriji Entourage, filmu Brzi i žestoki, pravima za film koji se upravo snima prema njezinoj autobiografiji. UFC je za pojavljivanje na meču i pobjedu i dalje plaća desetak puta manje nego muške zvijezde, ali po ukupnoj zaradi je u rangu s UFC prvacima poput Georgea St. Pierrea.

Nemoguće je uspoređivati UFC i tenis, ali samo za orijentaciju, muškarci i žene su u zaradi od mečeva i pobjeda plaćeni ujednačeno, ali kad se zbroje svi prihodi, Roger Federer će prema Forbesu ove godine zaraditi 67 milijuna dolara, a Serena Williams 25 milijuna dolara, dva i pol puta manje.

Ronda Rousey
Ronda Rousey AFP

Priča se da je dobar dio uzleta Ronde Rousey posljedica padova velikih muških UFC zvijezda. Dvanaesterostruki pobjednik u poluteškoj kategoriji Jon Jones ostao je bez naslova jer je bio pozitivan na kokain i skrivio je prometnu nesreću. Anderson Spider Silva, nepobijeđen od 2006. dok nije naletio na Chrisa Wiedmana, bio je pozitivan na steroide i ne zna se hoće li se uopće vratiti. Rousey je to znala koristiti, predstavljajući se kao novi feministički glas u sportu i ikona relativno novog pokreta koji mediji predstavljaju sloganom Strong is the new skinny, kao kad je Floyd Mayweather Jr. lani izjavio da ne zna tko je ona (Mayweather je više puta optužen za zlostavljanje supruge): “Pitam se kako bi Floydu bilo da žena za promjenu prebije njega, da vidim kako bi se onda pretvarao da ne zna tko sam”. Ta je izjava izazvala opće odobravanje na društvenim mrežama, ali nijedna nije odjeknula kao Rondin zadnji odgovor na tipične “body shaming” primjedbe da za ženu izgleda previše muškobanjasto. “Slušajte, to što je moje tijelo razvijeno za drugu svrhu, a ne jebanje milijunaša, ne znači da je muškobanjasto”, rekla je u TV prilogu na svoj tipičan neelokventan način. “Majka me odgojila da ne budem NKP, niškoristi p**ka, komad koji želi biti zgodan da bi se netko drugi brinuo o njoj. Moje je tijelo ženstveno na opak način jer u njemu nema nijednog mišića koji nema svrhu, jer ja nisam NKP i umirem od smijeha kad mi netko kaže da sam građena ko muško”. S takvom kombinacijom sportskog talenta, medijske lukavosti i osobnosti od Ronde Rousey ne treba očekivati da ostane na ovome. S njom će se vjerojatno puno toga mijenjati, možda i šire od UFC-a.


Objavljeno 14. kolovoza 2015. u tiskanom Telegramu