VELIKAN

MATE PARLOV DOBIVA PRVI SPOMENIK U HRVATSKOJ: ‘Premda otac nije pokazivao emocije, vjerujem da bi i njemu to značilo’

Matko Parlov izrazio je u ime obitelji zadovoljstvo skulpturom ustvrdivši kako je 7. siječnja odabran za otkrivanje spomenika jer je upravo toga dana 1978. godine Mate Parlov pobijedio Miguela Angela Cuella.

Prvi spomenik najboljem hrvatskom sportašu dvadesetog stoljeća i boksačkoj legendi Mate Parlovu bit će otkriven u nedjelju u Fažani u tamošnjem parku, između šetnice Mate Parlova i Aleje Maslina, na 40. obljetnicu osvajanja jedne od njegovih najvećih boksačkih titula, najavili su u četvrtak načelnik općine Fažana Radomir KoraćMatko Parlov, sin Mate Parlova.

Ustvrdivši kako je iznimno ponosan što su u Fažani živjeli s čovjekom koji je obogatio pulski, istarski i hrvatski sport, Korać je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što će Fažana prije Pule i Zagreba dobiti spomenik Parlovu izrađen u bronci u prirodnoj veličini, rad akademskog kipara Ante Jurkića.

OSAM GODINA OD SMRTI BOKSAČKOG VELIKANA: ‘Došli smo se još jednom pokloniti najvećem od nas’

“To je važna priča u promociji Fažane. Svi gosti koji budu prošli tom šetnicom rado će se slikati sa svjetskim prvakom”, rekao je Korać.

Matko Parlov izrazio je u ime obitelji zadovoljstvo skulpturom ustvrdivši kako je 7. siječnja odabran za otkrivanje spomenika jer je upravo toga dana 1978. godine Mate Parlov u Milanu pobijedio Argentinca Miguela Angela Cuella u meču za titulu profesionalnog prvaka svijeta u poluteškoj kategoriji.

Parlov, koji je preminuo 29. srpnja 2008. godine, jedini je hrvatski boksač koji je osvojio sve moguće titule, amaterskog europskog i svjetskog prvaka, olimpijsko zlato, te profesionalnog europskog i svjetskog prvaka.

“Ime Mate Parlova do sada nose ulice u Zagrebu i Biogradu na moru, te Dom sportova u Puli, a u Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji ima svoju zvijezdu. No, ova je šetnica u Fažani pun pogodak za postavljanje skulpture jer je tu živio od 1971. godine, tu se družio, radio i trenirao i upravo je iz Fažane posljednjih devet godina karijere kretao na natjecanja”, rekao je Matko Parlov.

“Premda otac nije lako pokazivao emocije, vjerujem da bi i njemu taj spomenik puno značio”, dodao je sin legendarnog boksača.

Povratak na Net.hr