OPERACIJA TOKIO 2020.

DOGODIT ĆE SE KONAČNI OBRAČUN KOJI S NESTRPLJENJEM IŠČEKUJE ČITAVA HRVATSKA? No, Hrgi zbog želje prijeti suspenzija; ‘Svjesni su toga, međutim…’

‘Da postoje samo jedne kvalifikacije, onda bi Hrgović i Milun imali samo jedan međusobni meč ili izborni sparing, što će se vjerojatno i dogoditi’

Počela je “operacija Tokio” hrvatskog boksačkog saveza. Što se tiče europskih i svjetskih kvalifikacija za OI, stvar je već od prije jasna. Naime, na londonskim kvalifikacijama u ožujku boksat će potencijalni hrvatski olimpijac, superteškaš Marko Milun, a na onim drugim svjetskim u svibnju u Parizu Filip Hrgović. Sami su tako htjeli Hrgović i njegov tim.

Marko Milun ide na prve, a Hrgović na druge olimpijske kvalifikacije

Međutim, ukoliko bi Marko Milun izborio normu otklonio bi Hrgoviću priliku i da pokuša izboriti nastup u Tokiju. Dakle, mogućnost da Milun ide na prve, a Hrgović na druge olimpijske kvalifikacije, sadrži u sebi i potencijalno neprihvatljiv epilog za Hrgovića.

Boksač Marko Milun  Fotografija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Lovi se polufinale superteške kategorije što je viza za OI

Ako hrvatski predstavnik u Londonu uđe u polufinale superteške kategorije, osvojio je olimpijsku vizu i u toj kategoriji Hrvatska više ne može prijaviti niti jednog boksača. U Tokiju može nastupiti samo onaj boksač, imenom i prezimenom, koji je prošao kvalifikacije. Nikakve zamjene u tom slučaju nisu dopuštene. Mjesta u avionu za Tokio, stoga, ima samo za jednog hrvatskog superteškaša…

Igor Kralj/PIXSELL

Ukupno u Tokiju, naime, ima mjesta za svega 16 superteškaša, u Londonu su na raspolaganju četiri mjesta, a u Parizu tri (ostatak pripada boksačima s drugih kontinenata). Kompletne kvalifikacije organizira posebna Radna skupina Međunarodnog olimpijskog odbora, zato što je Međunarodni boksački savez (AIBA) još u svibnju ove godine suspendiran iz olimpijske obitelji.

Početkom veljače na rasporedu PH

“Naši boksači koji će sudjelovati u kvalifikacijama za OI počeli su se pripremati za prvenstvo Hrvatske koje je na rasporedu početkom veljače, a koje će ujedno mnogo toga odrediti o tome tko će biti glavni kandidati za prve kvalifikacije. Da se razumijemo, HBS na kvalifikacije može poslati kompletnu reprezentaciju.

No, konkurencija je dosta jaka pa se teško kvalificirati, a mi živimo u nadi da će se bar jedan ili dvojica kvalificirati. PH je bitno da bi izborniku puno lakše bilo odrediti kandidate za kvalifikacije za OI. U pojedinim kategorijama imamo ravnopravnih boksača. Što se tiče Hrgovića i Miluna, odnosno njihove situacije, odluka je već davno donešena. Baš smo razgovarali s Hrgovićevim menadžerom, pa će tako na prve kvalifikacije ići Milun, dok će na druge Hrgović, koji je sam izrazio želju da ide na druge, s obzirom da u veljači ima profi meč, ili u ožujku. S tim Filip puno riskira, jer ako se Marko kvalificira, on više neće imati priliku, neće biti potrebe ići na pariške kvalifikacije. Samo jedan boksač u kategoriji iz jedne zemlje može ići na OI”, kazao nam je predsjednik HBS-a Bono Bošnjak kome smo naglasili kako u Hrgovićevom taboru vjeruju da se Milun neće kvalificirati na OI…

Predsjednik HBS-a Bono Bošnjak. Fotografija: Slavko Midzor/PIXSELLFoto: Slavko Midzor/PIXSELL

Podiglo se dosta prašine o tome tko bi trebao ići na kvalifikacije za OI, odnosno (ne)treba li Hrga sudjelovati na PH

“Pa da, svakako, zato je već i određeno da Filip ide na te druge kvalifikacije”, govori nam Bono Bošnjak.

U rujnu se u hrvatskom boksu i medijima podiglo dosta prašine o tome tko bi trebao ići na kvalifikacije za OI. Bivši hrvatski boksački izbornik i njegov bivši trener iz amaterskih dana Leonard Pijetraj, s kojim se prije tri godine Hrgović rastao i ne baš u dobrim odnosima, izjavio je kako će Filip biti u prilici boriti se za Olimpijske igre u Tokiju samo “ako dođe na Prvenstvo Hrvatske, ako bude dolazio na izborne sparinge i išao na međunarodne turnire”. I nastao je cirkus kakav hrvatski boks ne pamti. Više o tome možete pročitati – OVDJE. Bono Bošnjak još nam je prije kazao kako je Savez da na OI idu oni najbolji…

HR BOKS NE PAMTI OVAKAV CIRKUS, KAO NI TEŠKE RIJEČI IZREČENE NA PRESICI: ‘Sve što sam rekao je istina, koliko god to nekome smetalo’

PIJETRAJ IZNIO TEŠKE OPTUŽBE O HRGOVIĆU I MAVROVIĆU: Pale su mučne riječi; ‘Dosta mi je, sad ću vam sve reći o njima…’

‘Svakoj je zemlji u interesu da na OI ili na kvalifikacija za OI ide njen najbolji boksač’

“Svakoj je zemlji u interesu da na OI ili na kvalifikacija za OI ide njen najbolji boksač. Hrvatskom boksačkom savezu želja je da njihov boksač osvoji medalju, da njihovi boksači ostvare što bolji rezultat. Međutim, da postoje samo jedne kvalifikacije, onda bi Hrgović i Milun imali samo jedan međusobni meč ili izborni sparing, što će se vjerojatno prilikom prvog ciklusa kvalifikacija, s obzirom da će se Hrgović pripremati u Zagrebu, i dogoditi”, otkrio nam je Bono Bošnjak i dodao:

“To najviše ovisi o izborniku koji će to sve organizirati”.

Znači, vjerujete da bi moglo doći do meča između Hrgovića i Miluna u narednim mjesecima?

Dalibor Urukalovic/PIXSELLFoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

‘Vjerujem da bi moglo doći do meča između Hrgovića i Miluna’

“U svakom slučaju. Nije još, doduše, ništa dogovoreno ali mi to želimo, kao i hrvatska boksačka javnost, s obzirom da je slučaj podignuo prašinu u svakom obliku. Ja kao predsjednik HBS-a htio bih vidjeti taj okršaj, kao i svi drugi, da su malo čišći ti odnosi, da nema bespotrebnih prepucavanja, iako ih ne bi bilo jer jedan ide na jedne, a drugi na druge kvalifikacije. Ako su u prošlom kvalifikacijskom ciklusu mogla ići trojica Čalić, Babić i Filipi, zašto u ovom slučaju ne bi mogla ići naša dva najbolja boksača”.

Neovisno o profesionalnoj karijeri u koju je Filip ušao prije točno dvije godine, nastup na OI mu omogućuju i pravila po kojima sada na Olimpijskim igrama mogu boksati i profesionalci. Međutim, ako nastupi na Olimpiskim igrama u Tokiju, najboljeg hrvatskog profi boksača WBC bi  mogao suspendirati na dvije godine.

Igor Kralj/PIXSELL

WBC se strogo protivi nastupu profesionalnim boksačima na OI

Vijest o suspenziji profesionalnih boraca u slučaju nastupa na Olimpijskim igrama pojavila se već prije nekog vremena, a početkom listopada je predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman izjavio:

POTVRĐENA ODLUKA KOJE SE HRGOVIĆ BOJAO: Nakon ovoga je jasno da mu se neće ispuniti veliki san

“WBC se strogo protivi nastupu profesionalnim boksačima na Olimpijskim igrama. To je neprihvatljivo i tako bi se prema tome trebali postaviti svi boksački fanovi i stručnjaci u svijetu. Olimpijski amaterski boks je nešto potpuno drugačije. To su dva suprotna sporta i opasno je igrati se s time. Ne smijemo to dozvoliti.”

Na konvenciji WBC-a u meksičkom Cancunu u listopadu je službeno potvrđena ta odluka.

‘Ako nastupe na Igrama, izbacit ćemo ih iz WBC-a na dvije godine’

“Ako nastupe na Igrama, izbacit ćemo ih iz WBC-a na dvije godine”, kazao je Sulaiman.

Kako na to gleda HBS, odnosno kako se u takvim situacijama postavljaju nacionalni boksački savezi?

“Nikakvih kontakata mi nismo imali s nikim iz WBC-a po tom pitanju. Sve što napravite, a što spada u prekršaj, snosite za to sankcije. Razgovarao sam s Hrginim menadžerom Karaicom, koji mi je rekao da WBC može suspendirati zbog nastupa njihovog profi boksača na OI. Međutim, kazao mi je kako oni s osvojenom medaljom na Olimpijskim igrama, nakon eventualne suspenzije, s jednom ili dvije pobjede su opet na istom putu”, objasnio nam je Bono Bošnjak.

Igor Kralj/PIXSELLFoto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrgović svjesno ulazi u taj rizik kako bi ostvario svoj san

Znači, Filip Hrgović svjesno ulazi u taj rizik kako bi ostvario svoj san, onaj da se popne na najviše postolje na Olimpijskim igrama. Prije tri godine na OI u Rio de Janeiru stao je na postolje, ono najniže, treće po redu. Stavio je brončanu medalju oko vrata. Sad želi onu najsjajniju…

“Da, Hrgović svjesno ulazi u taj rizik. Sve zbog Hrvatske i sve zbog svog sna. Hrga ima veliku želju nastupiti na OI u Tokiju i uzeti to zlato”, zaključio je Bono Bošnjak.


Povratak na Net.hr