DOPINŠKA AFERA

KAZNA RUSKIM SPORTAŠIMA IPAK PRESTROGA? Predsjednik Europskog olimpijskog odbora strahuje od sportskog ‘hladnog rata’

Odluka MOO-a možda je ipak prestroga smatra Janez Kocijančić

RUSI PODNIJELI ŽALBE NA DISKVALIFIKACIJE: Smatraju da su oštećeni i žale se Međunarodnom arbitražnom sudu

SVIJET ČEKA PUTINOVO OBRAĆANJE: U Rusiji je zavladao bijes, javnost traži potpuni bojkot Olimpijskih igara

Predsjednik Europskog olimpijskog odbora Janez Kocijančič u razgovoru za Slovensku televiziju izrazio je žaljenje zbog odluke Međunarodnog olimpijskog odbora o suspenziji ruskih sportaša i njihova nacionalnog olimpijskog odbora za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, uz ocjenu da bi takav trend mogao voditi prema “hladnom ratu” u sportu i olimpijskom pokretu.

Komentirajući odluku  prema kojoj će neki ruski sportaši ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom, Kocijančič je rekao kako je riječ o kompromisnom rješenju, ali da ne zna koliko će to Rusiji biti prihvatljivo, jer je riječ o “oštrim” mjerama.

Oštriji kriteriji za Ruse

Kocijančič je u razgovoru za RTV Sloveniju kazao da nema nikakvih zadrški kad je riječ o zabrani nastupa sportašima kojima je dokazano da su koristili doping, ali da mu se čini kako su ruskim sportašima nametnuti oštriji kriteriji nego drugim sudionicima olimpijskih igara.

Kocijančič je skeptičan i u pogledu mjera o restrikcijama za Ruski olimpijski odbor, ali i protiv restrikcija za nastupe bilo kojih sportaša kojima nije jasno dokazan doping.

“Bez Rusije, koja je sa 1700 olipmpijskih odličja (uključivo s medaljama koje je osvojio SSSR)  najuspješnija zemlja po broju osvojenih odličja, u većini sportova nema vrhunske kvalitete, a odlukom se krši i načelo univerzalizma u olimpijskom pokretu”, ocijenio je Kocijančič te dodao kako se nada da se s takvim trendovima u sportu neće nastaviti.

“Hladni rat sportu nije potreban”, kazao je Kocijančič.

RUSIJA JE U ŠOKU: Ruski sportaši izbačeni sa ZOI! ‘Ovo je udar bez presedana na čast Igara’

Suspenzije ruskih dužnosnika

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, zbog brojnih dokaza o sustavnom dopingiranju ruskih sportaša. No, neki će ruski sportaši, ipak, moći nastupiti u Južnoj Koreji, ali pod olimpijskom zastavom.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a, a zabranio je i dolazak na ZOI u Pjongčangu ruskom ministru sporta i zamjeniku premijera Vitaliju Mutku te još nekim dužnosnicima Ruskog olimpijskog odbora i ministarstva sporta.

Povratak na Net.hr