KAKO JE CONTE PREPORODIO HAZARDA: / Zvijezda Chelseaja opet liči na igrača kojem se Zidane najviše divi

Image
Foto: AFP, GLYN KIRK

Belgija u nedjelju navečer igra kvalifikacijsku utakmicu s Estonijom, a jedan od glavnih igrača na terenu bit će Eden Hazard.

13.11.2016.
9:30
AFP, GLYN KIRK
VOYO logo

Prije dvije godine bio je najbolji igrač u Engleskoj. S 14 golova i deset asistencija predvodio je Chelsea do petog naslova prvaka. A onda je uslijedila katastrofa. Belgijac Eden Hazard, jedan od igrača koje veliki Zinedine Zidane najviše cijeni te je često bio meta Real Madrida, prošle godine nije bio niti sjena nogometaša koji je donio Chelseaju naslov.

Neslaganje s Mourinhom

Jedan od razloga zbog kojeg se to dogodilo je i neslaganje s Joseom Mourinho. Forma mu je naglo pala pa je sezonu završio s četiri gola i četiri asistencije. Chelsea je na kraju bio tek deseti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga i Belgijac sam kaže da je svjestan koliko je bio loš te da mu je jasno zašto ovaj put nije među kandidatima za Zlatnu loptu.

Međutim, dolaskom Antonija Contea stvari se pomalo mijenjaju. Talijan je polako počeo izvlačiti iz Belgijca ono najbolje od čega je klub profitirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenje koje mu je ukazao Conte uzvratio je sa sedam golova u 11 prvenstvenih utakmica. Vrhunac svega bila je nagrada za igrača utakmice u derbiju s Evertonom, kojeg je Chelsea tukao s 5:0. Neki su rekli da u posljenih nekoliko godina u engleskom prvenstvu nitko nije pojedinačno odigrao tako dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše ESPN, jedna od stvari koje su zaslužne za njegov i Chelsejev preporod je promjena taktičke formacije na sustav 3-4-3. Ključ ove promjene je ta što je Hazard dobio slobodu kretanja u zadnjoj trećini terena te njegova odlična suradnja s napadačem Diegom Costom.

"Dobio sam malo više slobode kada imamo loptu, ali i kad ona nije u našem posjedu. Ne moram toliko pomagati obrani jer je Marcos Alonso iza mene. Usredotočen sam na svoju poziciju, a kada mi dođe lopta imam potpunu slobodu", prokomentirao je Belgijac svoju novu ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordne brojke

Brojke koje ima iza sebe potvrda su da mu nova uloga leži. Ove sezone prosječno po utakmici ima šest dodira s loptom u suparničkom 16-ercu. Ispred njega je u Chelseaju samo Costa s prosjekom od 7,54. Također prosječno po utakmici ima 1,08 udaraca unutar kaznenog prostora što mu je najviše u karijeri. Ukupno je tako zabio šest goova.

Ako ostane na ovom prosjeku mogao bi sezonu završiti s 26 golova. U svakom slučaju na dobrom je tragu da sruši prijašnji rekord u dresu Chelseaja naveden na početku teksta. Statistika govori i da ukupno ima 3,3 udarca po utakmici što je takođen najviše u njegovih devet godina profesionalne karijere. Za ilusraciju prošle je sezone imao 36 udaraca, a ove je u 11 utakmica već na 34.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušavam što više tuči po golu. Ljudi su mi ranije govorili da malo šutiram, a sada puno više pokušavam jer je tako veća vjerojatnost da ću dati gol", kaže Belgijac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hazardov talent, inače, nikada nije bio doveden u pitanje, nego odlučnost da se nametne na utakmicama i konstantnost.

"Nikada se ne boji igrati i preuzeti odgovornost, ali nije u tome riječ. Mora sam sebi jasno reći: 'Danas moram biti odlučniji. Ne budi sretan s lijepim stavrima koje napraviš. Neka ti igra ne bude puna uspona i padova tijekom utakmice. Moraš napraviti nešto što će donijeti pobjedu momčada", riječi su Josea Mourinha iz listopada 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saslušao ih je Belgijac dobro te je bio inspircije Chelseaju na putu prema naslov prvaka te sezone. Sada je, čini, opet na dobrom putu da to ponovi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo