SJAJNO PLAĆEN POSAO

KAD NARASTEM ŽELIM BITI IZBORNIK: Čačiću 25 puta veća plaća od hrvatskog prosjeka

Biti hrvatski nogometni izbornik je velika čast, ali i funkcija koja ima svoju novčanu “težinu”. Zna se i tarifa za taj posao u Hrvatskom nogometnom savez. “Imam ugovor u iznosu kakav je imao i moj prethodnik”, kazao je Ante Čačić na inauguracijskoj presici. To znači da će zarađivati 250.000 eura godišnje i nešto više od 20.000 eura mjesečno. Toliko je imao i Niko Kovač.

To je 25 puta više od hrvatskog prosjeka, ali u usporedbi s ostalim izbornicima, prava sitnica. Goal je napravio pregled izborničkih plaća. Izbornik BiH Mehmed Baždarević mjesečno ubire 15.000 eura, što je 50-ak puta više od prosječne plaće u BiH.

Prosinečkom 1,5 milijuna eura u Azerbajdžanu

Belgijci su najuravnoteženiji. Svog izbornika Marca Wilmotsa plaćaju 750.000 eura godišnje, što i ne “upada” u oči jer je to 19 puta više od belgijskog prosjeka.

Robert Prosinečki, kojeg su mnogi priželjkivali na klupi hrvatske reprezentacije nakon otkaza Niki Kovaču, sjajno je plaćen u Azerbajdžanu, oko milijun i pol eura godišnje, što je iznos koji prosječni Azer može zaraditi u 200 godina.

Francuski izbornik Didier Deschamps radi za dva milijuna eura, što je 50 puta više od državnog prosjeka. Isti iznos prima i bivši Dinamov trener Vahid Halilhodžić u Japanu, što je 55 puta više od prosječne plaće.

Dunga ima plaću veću 350 puta od brazilskog prosjeka

S 2,3 milijuna eura godišnje ne može se požaliti ni Jürgen Klinsmann, što je 48 puta više od američkog prosjeka.

Brazilski izbornik Dunga je sjajno plaćen za tamošnje prilike, ali to je jedna od najvažnijih funckija u toj južnoameričkoj zemlji. Radi za 2,5 milijuna eura godišnje, što je 350 puta više od skromnog brazilskog prosjeka.

Vratimo se u Europu… Nije loše ni Vicenteu del Bosqueu, koji vodi Španjolsku za tri milijuna eura. Nije puno s obzirom na trofeje. Del Bosque je furiji donio naslov europskog i svjetskog prvaka, makar zarađivao 113 puta više od državnog prosjeka.

Hodgson na vrhu nakon Capellovog otkaza

Izbornik aktualnih svjetskih prvaka Nijemaca, Joachim Löw vrijedi 3,2 milijuna eura, što je 82 puta bolje od plaće u Njemačkoj.

Talijanski izbornik Antonio Conte vodeći “azzurre” zarađuje 4 milijuna eura, no nije najbolje plaćeni izbornik u Europi, jer više od njega zarađuje Roy Hodgson s pet milijuna eura godišnje.

Englez je ostao na vrhu, nakon što je Fabio Capello dobio otkaz u Rusiji. Tamo je talijanski stručnjak zarađivao čak 6,5 milijuna eura godišnje. Naći će se nešto za mirovinu…

Povratak na Net.hr