VELIKI SKANDAL U RIJU

JEDAN OD NAJVEĆIH PLIVAČA SVIH VREMENA IPAK LAGAO: Otkrivena pozadina izmišljene pljačke!

Isprikom Američkog olimpijskog odbora Rio de Janieru i Brazilcima okončana je priča o oružanoj pljački čije su žrtve navodno bili četvorica američkih plivača Ryan Lochte, Gunnar Bentz, Jack Conger i James Feigen.

“Ispričavamo se našim domaćinima u Riju i Brazilcima za ovaj zbunjujući incident koji se dogodio usred nečeg što bi trebao biti festival izvrsnosti”, izjavio je predsjednik USOC-a Scott Blackmun.

“Ponašanje ovih sportaša je neprihvatljivo”, navodi USOC, dodajući da će dodatno istražiti incident i razmotriti eventualne posljedice za plivače.

Šesterostruki osvajač olimpijskih medalja Lochte i njegovi kolege iz reprezentacije Bentz, Conger i Feigen su izmislili priču da su ih u nedjelju u zoru, kada su se vraćali taksijem u olimpijsko selo sa zabave u Club Franceu, opljačkali lažni policajci. Najviše neugode je izazvala priča koju je u javnost iznio Lochte da je jedan od opljačkaša pokazao policijsku značku i da mu je uperio pištolj u čelo tražeći novac i osobne stvari.

Lochte se ponašao nasilno

A zapravo su “stali na benzinskoj crpki da odu na WC i kako videosnimka pokazuje jedan od njih je vandalizirao WC, razbivši ogledala i druge predmete u unutrašnjosti”, objavila je brazilska policija.  Tada su zaposlenici crpke pozvali zaštitare i tražili od plivača da ne idu nikuda dok ne plate štetu. U jednom trenutku je jedan od zaštitara “uperio svoj pištolj jer se jedan član skupine, točnije Lochte, ponašao nasilno”, dodaje policija.

SWIMMING-OLY-2016-RIO-COMBO-CRIME

Plivači nisu htjeli pričekati policiju nego su platili štetu i otišli taksijem. Kako je pokazala istraga, plivači su za razbijeno ogledalo i uništene dijelove WC-a zaposlenicima predali ukupno 100 reala ($31) te 20 dolara kao kompenzaciju. Lochte je, međutim, tvrdio da su mu pljačkaši uzeli 400 dolara.

“Čim su došli na benzinsku crpku počeli su mokriti posvuda”, ispičao je jedan od zaposlenika.

“Postoji čak i snimka jednog od njih odostraga kako skida hlače. Rekli smo im da odu na WC, međutim oni su mokrili po zidu”, dodao je isti izvor.

Brazilski sudac je u srijedu naredio da se svim plivačima uzmu putovnice zbog “nedosljednosti” u njihovim iskazima. Gentz i Conger su spriječeni da se ukrcaju na zrakoplov za SAD i morali su ponovno dati iskaze u policiji. Nakon što je nekoliko dana podržavao priču svojih plivača, USOC je napokon stao na stranu policije i njihovih dokaza među kojima je snimka na kojoj se vide plivači kako se svađaju sa zaposlenicima Shellove benzinske crpke. Gentza i Congera je na izlazu iz policijske postaje dočekala skupina koja im je vikala “lažljivci” i “prevaranti”.

Feigen promijenio iskaz

Lochte, koji je najviše pričao o pljački, vratio se u SAD u ponedjeljak. Feigen je promijenio svoj iskaz policiji u četvrtak, nadajući se da će dobiti svoju putovnicu natrag, dodaje USOC.

“Žrtve pljačke su se vratile u olimpijsko selo u fizički i psihički dobrom stanju, šaleći se međusobno”, kazala je sutkinja Keyla Blank, potkrepljujući svoje tvrdnje videosnimkama iz olimpijskog sela.

Na snimci se vide plivači kako se smiju i kako u plastičnu kutiju detektora za metal ostavljaju svoje novčanike i mobitele za koje su tvrdili da su im ukradeni.

S druge strane organizacijski odbor Igara smiruje situaciju. “Pustimo ih na miru. To su sjajni sportaši, Lochte je jedan od najboljih plivača svih vremena. Oni su pogriješili i to je dio života”, kazao je glasnogovornik organizacijskog odbora Mario Andrada, ističući kako su plivači bili pod velikim pritiskom na Igrama.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr