OI

UPITNE OI

JAPANCI POD OGROMNIM PRITISKOM: Nezadovoljstvo je sve veće, sportaši strahuju, a oni još uvijek ne odustaju od planova

Ljetne olimpijske igre su bez smisla ako druge zemlje ne budu mogle slati svoje sportaše na natjecanja

Japan se ne priprema za odgodu Olimpijskih igara, izjavio je u srijedu glasnogovornik japanske vlade, inzistirajući na tome da je Tokio odlučan ugostiti najveći sportski događaj na svijetu kako je planirano.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga je izjavio kako će vlada nastaviti s pripremama za održavanje Igara koje su predviđene za razdoblje od 24. srpnja do 9. kolovoza, surađujući blisko s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) i drugim organizacijama.

“Ne radimo nikakve prilagodbe za odgodu Igara”, odgovorio je Suga u japanskom parlamentu na pitanje parlamentaraca rade li se planovi za odgodu OI.

S obzirom da su zbog pandemije koronavirusa otkazana ili odgađena gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, održavanje Igara u Tokiju je pod sve većim upitnikom, a nezadovoljstvo inzistiranjem Japana da se OI održe kako je planirano izrazili su i sportaši koji strahuju za svoje zdravlje.

ProfimediaFoto: Philip FONG / AFP / Profimedia

Japanski premijer Shinzo Abe je u utorak izjavio da je skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta suglasna u tome da podrži održavanje Igara, no nije  odgovorio je li koji čelnik iz te skupine postavio pitanje o odgodi Igara.

I MOO je odlučan u tome da se Igre u Tokiju održe kako je planirano, naglasivši nakon sastanka s nacionalnim savezima i odborima da mjere u borbi protiv koronavirua daju rezultate.

Čak i ako Japan uspije u obuzdavanju epidemije koronavirusa ljetne olimpijske igre su bez smisla ako druge zemlje ne budu mogle slati svoje sportaše na natjecanja, kazao je pak u srijedu zamjenik japanskog premijera Taro Aso.

“Kao što je rekao premijer, poželjno je održati Igre u okolišu u kojem se svatko osjeća siguran i sretan. Ali to nije nešto o čemu Japan sam može donijeti odluku”, kazao je Aso.

Povratak na Net.hr