SLAVNI BRANIČ

ISPOVIJEST LEGENDE KOJA JE BACILA JUGOSLAVIJU U OČAJ: ‘Da sam zabio ne bi bilo rata’

Bivši jugoslavenski nogometni reprezentativac Faruk Hadžibegić bio je jedan od trojice igrača koji su na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. promašili jedanaesterac u četvrtfinalnoj utakmici s Argentinom.

Osim njega to je pošlo za rukom Draganu Stojkoviću i Dragoljubu Brnoviću. Više od 26 godina prošlo je od te utakmice, a Hadžibegića toliko boli taj poraz da je u razgovoru za francuski 20minutes rekao kako ne bi došlo do krvavog rata da je Jugoslavija prošla dalje.

“Da sam dao gol prošli bi u polufinale. Ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidim što se danas u svijetu događa očito je da se ništa nije naučilo iz povijesti. Ovo nije problem kulture, religije ili ekonomije. Ovo je politika”, poručio je Hadžibegić.


Legenda FK Sarajeva bila je prije rata u dobrom odnosu s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.

“Prije rata je bio psiholog u klubu. Osam godina je bio s nama. Poznajem ga dobro. Bio je dobar momak i o svemu smo s njim razgovarali. Nismo niti mogli zamisliti što će kasnije biti. Bio sam šokiran. Danas ga mrzim iako u mojoj religiji mržnja nije moguća. Ovo je drugačije i ne mogu mu oprostiti zbog svih ubijenih”, kazao je Hadžibegić.

Nakon igračke karijere okrenuo se trenerskoj te je vodio klubove poput Sochauxa, Betisa, Troyesa i drugih. Bio je i na klupi Bosne i Hercegovine, dok je danas trener Valenciennesa.

Povratak na Net.hr