'JAKO SAM PATILA'

SLAVNA GRČKA OLIMPIJKA: S 21 godinom bila sam seksualno zlostavljana i uznemiravana

Sportašica je jasno dala do znanja da taj čin nije bio sporazuman, dodajući kako se osjećala “poniženom”

Jedna od najuspješnijih grčkih sportašica jedriličarka Sofija Bekatorou (43) optužila je neimenovanog sportskog dužnosnika da ju je seksualno napao 1998. godine tijekom priprema za olimpijske igre u Sydneyu.

Olimpijska pobjednica iz Atene, te četverostruka svjetska prvakinja u klasi 470 otkrila kako je bila podvrgnuta seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju od strane neimenovanog starijeg člana federacije.

NA POLJUDU ĆE POLUDJETI KADA ČUJU ŠTO JE REKAO NJIHOV BIVŠI IGRAČ: ‘U Croatiji dobiješ sve, nažalost znam da toga nema u Hajduku…’

Bekatorou je tada imala 21 godinu i odlučila je šutjeti jer se bojala da će prijavom zatvoriti mogućnosti za nastavak karijere, jer je počinitelj imao veliku moć u zemlji.

‘U to vrijeme sam jako patila’

Sportašica je jasno dala do znanja da taj čin nije bio sporazuman, dodajući kako se osjećala “poniženom”. Nije imenovala dužnosnika, ali opisala ga je kao starijeg člana jedriličarskog saveza.

“U to sam vrijeme jako patila. Tada nismo radili sa sportskim psihologom, nisam mogla razgovarati ni s kim. Niti s mojim roditeljima” kazala je na na web konferenciji o seksualnom nasilju u organizaciji grčke vlade.

Grčko ministarstvo sporta odmah je pozvalo pravosudne i sportske vlasti da ispitaju izjave olimpijske prvakinje, dok je član MOO-a i čelnik Helenskog olimpijskog odbora Spyros Kapralos rekao da će podržati Sofiju Bekatorou “svom snagom”. “Moramo imati sigurno, etično, pristojno i čisto sportsko okruženje”, rekao je u subotu u izjavi.

DIAMANTAKOS SPASIO HAJDUK PROTIV CROATIJE: Bijelima samo remi, njihov trener poručio; ‘Nova godina počinje s novim mentalitetom…’

Pozvali su ju da bude konkretna

Iz Helenskog jedriličarskog saveza su poručili kako do sada nisu bili formalno ili neformalno obaviješteni o incidentu pozvavši jedriličarku da bude konkretna.

“Pozivamo podnositeljicu pritužbe, ako je i nakon toliko godina preuzela inicijativu da razgovara o ovom neugodnom incidentu, da postane konkretna.”

Sofia Bekatorou sudjelovala je na OI u Sydneyu (2000), Ateni (2004), Pekingu (2008) i Rio de Janeiru (2016) gdje je nosila grčku zastavu na svečanosti otvaranja.

Povratak na Net.hr