IMA LI SANTOS HRABROSTI KAO ČAČIĆ: / Portugalci zazivaju pomoć Bayernovog wunderkinda

Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS

Kada je prije 239 dana Renato Júnior Luz Sanches istrčao na teren polupraznog Municipal stadiona u Aveiru ni sam nije mogao sanjati da će mu se već do ljeta život potpuno promijeniti.

24.6.2016.
18:00
AFP, ADRIAN DENNIS
VOYO logo

Tog 30. listopada prošle godine ovaj 18-godišnji mladić bio je izuzetno sretan; upravo je odigrao debitantskih petnaest minuta za svoju Benficu, a skauti su već odavno njegovo ime imali u bilježnici s najtalentiranijim mladim igračima na planetu. No, apsolutno nitko nije mogao pretpostaviti da će danas, jedva osam mjeseci kasnije, upravo Renato Sanches biti najveća nada portugalskog nogometa i čovjek kojeg vide kao spasioca u duelu s Hrvatskom.

Ispunio san

Naravno da ovaj veznjak samo osam mjeseci kasnije nije nikakav anonimac. Kad se kao talentirani dječak 2007. godine priključio Benfici, lisabonski klub je platio 750 eura troškova te obećao lokalnom klubu Aguisau 25 lopti kao odštetu. Ovog svibnja ovaj defanzivni vezni potpisao je vjernost Bayernu i svom bivšem klubu donio profit od 35 milijuna eura, koji bi do 2021. godine mogli porasti i za još deset milijuna, u slučaju da, recimo, osvoji Zlatnu loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene je sve ovo ispunjenje sna i još uvijek se ponekad uštipnem da se uvjerim da se sve ovo zaista događa", kazao je Renato Sanchez, koji je zamalo odbio ponudu Benficine akademije, jer nije želio ići na treninge u drugi dio grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulo - nadimak koji mu je dala baka - brzo se nametnuo u lisabonskom klubu. Riječ je o snažnom i čvrstom defanzivnom veznom, koji je u isto vrijeme i odličan tehničar. Nije mu strana pogreška, ali ne odustaje i ne pada psihološki nakon loših razdoblja. Mnogo radi bez lopte, ali je u stanju odigrati i zadnji pas, kao i iznijeti loptu u trku na tridesetak ili četrdeset metara od gola. Ili ako hoćete, sve ono što Joao Moutinho nije bio u prvim trima utakmicama.

Čačićev potez karijere

AnteČačić je u utorak napravio možda najhrabriji trenerski potez svoje karijere i na teren poslao Roga, Jedvaja i Pjacu, no činio je to ipak u utakmici u kojoj je njegova momčad bila relativno sigurna od ispadanja. Portugalska javnost sada od Fernanda Santosa traži da napravi ono što je napravio Čačić, ali u mnogo većoj utakmici - da na teren pošalje dječaka željnog nogometa koji bi trebao Portugal gurnuti u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Portugalci se naravno uzdaju u Cristiana Ronalda, ali isto tako znaju da ovo nije natjecanje na kojemu jedan čovjek može sam pobjeđivati i to su dodatno potvrdili u utakmicama u skupini. Treba im čovjek koji će protiv Hrvatske povezati stvari, a očito da ne misle da je to Joao Moutinho.

No, pitanje je ima li Santos hrabrost kakvu je imao Čačić? Joao Moutinho je u karijeri odigrao stotine utakmica, a za reprezentaciju je od Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, uključujući to natjecanje, odigrao točno 42 utakmice. Na klupi je sjedio samo dva puta. S druge strane, Renato Sanchez je u svojoj profesionalnoj karijeri - dakle od debija za Benficu - odigrao ukupno 42 utakmice, a za nacionalni tim nije startao nikada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portugalci se uzdaju u dječaka koji je u životu odigrao manje utakmica nego što su Srna, Modrić, Ćorluka, Rakitić, Mandžukić i Perišić odigrali samo za reprezentaciju Hrvatske. Može li im zaista on pomoći?

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo