HRVATSKOJ DOMAĆINSTVO TURNIRA ZA OLIMPIJSKE IGRE: / Košarkaši u Splitu traže put do Tokija

Image
Foto: PIXSELL

Hrvatska se za posljednja dva sudjelovanja na olimpijskim turnirima izborila upravo kroz kvalifikacijske turnire

15.11.2019.
13:20
PIXSELL
VOYO logo

Izvršni odbor Međunarodnog košarkaškog saveza (FIBA) dodijelio je Hrvatskoj domaćinstvo jednog od četiri kvalifikacijska turnira košarkaša za Olimpijske igre u Tokiju, koji će se održati od 23. do 28. lipnja u splitskoj Spaladium Areni, a preostala tri domaćina bit će Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) i Srbija (Beograd), izvjestila je FIBA u petak.

Hrvatska reprezentacija je tako kao moguće suparnike izbjegla Srbiju, Litvu i Kanadu, a tko će biti protivnici izabranicima Veljka Mršića na turniru u Splitu bit će poznato nakon ždrijeba koji će 27. studenoga biti održan u sjedištu FIBA-e u švicarskom Miesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Olimpijski kvalifikacijski turniri jedna su od najvažnijih i najprestižnijih FIBA-inih natjecanja, a pobjednik svakog od četiriju turnira osigurat će mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kako svaka od 24 reprezentacije koje su stekle pravo nastupa na turnirima ima već dokazanu visoku kvalitetu, sigurno je da će turniri biti vrlo atraktivni za gledatelje", objavljeno je na stranici Hrvatskog košarkaškog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjednačenost kvalitete

Samo pobjednici svakog od četiri kvalifikacijska turnira izborit će plasman na Olimpijske igre u Tokiju, na koje su se već kvalificirali domaćin Japan te sedam najuspješnijih reprezentacija po zonama s nedavnog Svjetskog prvenstva u Kini: Španjolska, Francuska (Europa), Argentina, SAD (Amerika), Australija (Oceanija), Nigerija (Afrika) i Iran (Azija).

Momčadi će na kvalifikacijske turnire biti raspoređene po geografskom principu kako bi sva četiri turnira bila podjednako izbalansirana kvalitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska ima iskustva s kvalifikacijskim turnirima

Osim četiri domaćina, pravo sudjelovanja u kvalifikacijama izborili su još: Slovenija, Češka, Poljska, Italija, Grčka, Rusija, Njemačka, Turska (Europa); Brazil, Venezuela, Portoriko, Dominikanska Republika, Meksiko, Urugvaj (Amerika); Novi Zeland, Kina, Južna Koreja (Azija i Oceanija); Tunis, Angola i Senegal (Afrika).

Hrvatska se za posljednja dva sudjelovanja na olimpijskim turnirima izborila upravo kroz kvalifikacijske turnire: 2008. godine su naši košarkaši u Peking otišli preko turnira u Grčkoj, a za OI 2016. u Rio de Janeiru su pobijedili Grčku i dvaput Italiju na turniru u Torinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo