HRVATSKI KOŠARKAŠI NA KRILIMA BILANA SVLADALI TURSKU: / Sjajnom predstavom u Istanbulu praktički osigurali nastup na Eurobasketu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Momčad Veljka Mršića dominantno je pobijedila Tursku, a najbolji su bili Miro Bilan s 30 poena, dok je Željko Šakić zabio 17

27.11.2020.
18:48
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska košarkaška reprezentacija ni nakon treće utakmice u skupini kvalifikacija za Eurobasket ne zna za poraz. Momčad Veljka Mršića uvjerljivo je slavila protiv Turske u Istanbulu rezultatom 79:62.

Najbolji su u redovima Hrvatske bili Miro Bilan s 30 poena i Željko Šakić sa 17, dok je Tursku predvodio Mahmatoglu sa 14 poena. Inače, Turskoj je ovo treći poraz u jednako toliko utakmica i nalazi se na posljednjem mjestu u skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Furiozan start

Hrvatska je eksplozivno krenula u utakmicu. Prva četvrtina bila je prava košarkaška rapsodija iz koje su Hrvati izašli s ogromnih 17 razlike. Šakić je krenuo izvrsno u utakmicu, a Turci su već u prvom poluvremenu izgubili utakmicu. Larkin, od kojeg se najviše očekivalo, završio je utakmicu sa samo 12 poena, a u prvom dijelu nije mogao ništa zbog sjajne hrvatske obrane.

Posebno su se svidjela dva Roka - Prkačin i Rogić - koji su donijeli energiju s klupe. Rogić je u prvom dijelu zabio 10 poena, dok je Prkačin imao mini seriju u kojoj je pokazao da može zabiti tricu, ulaz i slobodna bacanja. On je svoju utakmicu završio sa 6 poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turci su prijetili na početku drugog dijela i značajno smanjili hrvatsku prednost koja je iznosila 21 poen. Udarili su jak presing po cijelom terenu i tako natjerali Hrvate na pogreške. Mahmutoglu je zabio nekoliko trica, no razbio je taj njihov pritisak Krušlin koji je bio vrlo precizan sa trice.

Image
MRŠIĆ OBJASNIO TAJNU VELIKE HRVATSKE POBJEDE: /

Prkačin koji je danas slavio 18. rođendan ipak najviše oduševio izjavama

Image
MRŠIĆ OBJASNIO TAJNU VELIKE HRVATSKE POBJEDE: /

Prkačin koji je danas slavio 18. rođendan ipak najviše oduševio izjavama

Miro Bilan show

Kad smo se malo izvukli od turskog pritiska, počeo je "Miro Bilan show". Hrvatski centar bio je nerješiva zagonetka za tursku obranu. skakao je, zabijao ispod koša i s linije slobodnog bacanja, a na udvajanja je odgovarao dobrim asistencijama. Uz 30 poena skupio je i 12 skokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turci su se na kraju približili na osam razlike tricom Larkina 2 minute prije kraja, no oda je suđena nesportska. najprije je Bilan pogodio dva slobodna, a zatim je Šakić stavio jednu nemoguću tricu i bio je to kraj priče u Istanbulu.

Hrvatska je na prvom mjestu skupine s tri pobjede, a ispod nas su Nizozemska, Švedska i Turska. Jedino posljednja momčad u grupi ne ide na Eurobasket, tako da je Hrvatska poprilično sigurna uoči posljednje dvije utakmice. U nedjelju igramo protiv Švedske od 18 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Hrvatska - Turska 79:62

Turska: Larkin 12, Mahmutoglu 14, Arar , Sengun 9, Birsen 6; Klupa: Koksal 4, Sanli 2, Balby, Durmaz 5, Hazer, Tuncer 3, Ugurlu 7

Hrvatska: Ukić, Drežnjak, Marčinković, Šakić 17, Bilan 30; Klupa: Rogić 12, Krušlin 9, Marić 2, Rogić 10, Prkačin 6, Ramljak 3, Vranković

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta četvrtina

1' Suđena nesportska i sad će Bilan pucati dva slobodna i još ćemo imati napad. Slobodna je zabio, a Šakić je onda zabio nemoguću tricu i to je kraj priče u Istanbulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1' Pogodio je Larkin i Turska je opet na minus 8, čeka nas napeta završnica.

2' Ugurnlu pogađa za 2 i Turci su sad na devet razlike, no Šakić zabija i opet je Hrvatska na +11.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4' I ponovo Bilan zabija jedan otpadak. Ukić je prošao i pokušao položiti, ali je promašio, no Bilan je bio tu i popravio. Uzvratili su Turci, no opet je Bilan zabio na drugoj strani protiv Senguna.

5' Prevažna trica Šakića sada za +13. Bilan je navukao dvojicu i pronašao samog Šaku na liniji za tri koji pogađa "bez kosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' Sengun opet za Tursku zabija za 2. Ušao je sad u seriju turski centar.

8' Sengun pogađa za -10 Turske koja se približava lagano našima. Na drugoj strani ne prašta Bilan, zabija svoj 22. poen na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9' Sengun je zabio jedno od dva slobodna bacanja. U sljedećem napadu Bilan precizan, no Mahmutoglu raketira tricama i to su nova tri poena za Tursku.

Treća četvrtina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

0' Kraj je treće četvrtine iz koje Hrvatska izlazi u plusu od 14 poena. Birsen je akrobatskim ulazom smanjio naše vodstvo, ali Turska je još uvijek jako daleko od Hrvatske.

1' Školski pick and roll Marića i Rogića, Marić zabija za dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2' Birsen zabija dva slobodna bacanja nakon izgubljene lopte i prekršaja Prkačina.

3' Bilan na snagu zabija još dva poena i Hrvatska je opet u sjajnoj poziciji protiv Turske. Eurobasket je sve bliži. U sljedećem napadu Turske zalijepio je "bananu" zbog kakve bi publika, da je u dvorani, sigurno skočila na noge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5' Odlična obrana Hrvatske i Šakić zabija u dosta sporoj kontri, no piše se. Izvukli smo se brzo iz neke mini crne rupe.

5' Krušlin tricom razbija turski pritisak. E, ako on ovako nastavi pogađati, neće Turci imati rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6' Turci su iznimno agresivno ušli u drugi dio i napravili veliku seriju na startu. Hrvatska zasad nije zabila koš u drugom dijelu.

8' Larkin otvara drugo poluvrijeme jednom karakterističnom "dvicom". Dobili smo nakon toga još jednu tricu i odmah je Mršić pozvao time-out.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga četvrtina

0' Kraj prvog poluvremena i može Hrvatska biti jako zadovoljna. Turcima će trebati pravo čudo da preokrenu ovaj susret u drugom poluvremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1' Tuncer je zabio tricu, ali Bilan na drugoj strani ruši sve pred sobom i zabija nova dva poena.

2' Fantastična asistencija Krušlina za Bilana i zabija to naš centar. Mahmutoglu uzvraća tricom s druge strane.

4' Trica Ramljaka! Toplo je Hrvatima na +23, taman!

6' Turska je malo pojačala obranu, teže je tu proći bez prekršaja, no Roko Prkačin igra vrlo dobro, zabio je naša posljednja tri poena, jedan s linije slobodnih bacanja, dva ispod koša.

8' Prvi koš i Roka Prkačina koji je uz zvuk sirene uspio zabiti i Hrvatska drži tu svoju veliku prednost.

10' Bum! Nova trica Krušlina i to je 20 razlike za Hrvatsku! Turci i dalje ne mogu pogoditi ništa.

Prva četvrtina

0' Rogić zabija s istog mjesta kao i Krušlin i to je 24:7 za odlazak na odmor. Fenomenalna četvrtina Hrvatske, ovakvu četvrtinu od njih dugo nismo vidjeli!

1' Kakva trica Krušlina! Sve nam ulazi, ovo je prava hrvatska rapsodija, užitak je gledati ovu utakmicu ako ste navijač Hrvatske.

2' Ne mogu Turci pogoditi ništa, ali tu je Miro Bilan koji može. Horok za 18:5 lagano od table.

4' Time-out je morao sada pozvati turski izbornik. Roko Rogić ušao je u igru i dvaput uspješno napao obruč Turaka za veliko vodstvo na samom startu utakmice. Odlično izgleda Hrvatska.

5' Bilanova serija od četiri poena i Hrvatska izgleda jako dobro na početku utakmice.

7' Sjajno igra Šakić, pogodio je i tricu i sad je nositelj svih naših poena na ovoj utakmici.

10' Otvorili smo košem Šakića s poludistance, uzvratio je Sanli košem iz reketa.

10' Počela je utakmica.


16:00 - Hrvatska košarkaška reprezentacija u petak od 17:00 sati odigrat će kvalifikacijsku utakmicu za Europsko prvenstvo protiv Turske.

Izbornik VeljkoMršić odabrao je 12 igrača koji će izaći na parket i dati sve od sebe, a isto će morati ponoviti i uoči druge utakmice sa Švedskom.

Obrana forte

ŽeljkoŠakić već je reprezentativni veteran, a uoči današnje utakmice ostaje pozitivnog pogleda:

“Očekuje nas jako bitna utakmica s kojom bi bili korak bliže Euru, ali Turska koja je krenula s 0-2 sigurno će protiv nas probati jako kvalitetnu utakmicu. Mi ćemo probati biti na razini prošlog ciklusa, znači da nam obrana bude forte i mislim da nas očekuje jako dobra utakmica.”

PavleMarčinković dijeli optimizam sa Šakićem, kao i uostalom i s ostatkom reprezentacije:

“Bilo bi dobro osigurati plasman na Europsko prvenstvo, no ne treba zaboraviti da Turska dolazi pojačana, s novim trenerom i novim sustavom, što može biti velika prednost, ali možda i mana, a neće biti ni publike. Mislim da mi imamo odličnu atmosferu i da na tome možemo graditi naš optimizam.“

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo