ČEKA SE OLDUKA

HOĆE LI SPLIT UGOSTITI RUKOMETNI EURO: Inspekcija EHF-a posjetila Spaladium arenu, postoji jedan problem

Izaslanstvo Europskog rukometnog saveza (EHF) u četvrtak je obavilo višesatni tehnički pregled Spaladium arene koja je predviđena za svečanost otvaranja Europskog prvenstva u siječnju 2018. i odigravanje dijela utakmica tog natjecanja, ali su se nedavno pojavile poteškoće pošto Grad Split, zbog neizglasavanja gradskog proračuna za 2017. godinu, nije u mogućnosti izmiriti financijske obveze predviđene za gradove domaćine tog natjecanja.

“Današnji tehnički pregled Spaladium arene pokazao je kako interijer dvorane zadovoljava kompletne uvjete za održavanje Europskog rukomentnog prvenstva uz neke male preinake, ali to su tehničke sitnice”, rekao je novinarima savjetnik za sport splitskog gradonačelnika Ive Baldasara Ozren Bužančić koji je bio u pratnji izaslanstva EHF-a, a tehničkom su pregledu Spaladium arene nazočili i predstavnici Hrvatskog rukomentnog saveza (HRS).

Što se tiče tehničkog pregleda Spaldium arene, kako je istaknuo Bužančić, ključna je vanjska fasada na istočnoj strani dvorane na kojoj zbog nedovršenih graditeljskih radova na više mjesta iz zidova strše željezne šipke. Po Bužančićevim riječima niti na tom dijelu neće biti potrebni veći građevinski zahvati, nego bi se uz pomoć skele moglo obaviti prekrivanje tog dijela fasade gdje su nedovršeni građevinski radovi.

“Djelatnici Spaladium arene će u narednih nekoliko dana zatražiti ponude na temelju kojih bi se mogle obaviti sitne preinake za male primjedbice unutar dvorane te urediti, to jest prekriti nedovršeni dio vanske fasade. Nakon toga vidjet ćemo koliko bi te intervencije koštale,” rekao je Bužančić.

Po njegovim riječima za desetak dana očekuje se i izvješće EHF-a o današnjem tehničkom pregledu Spaladium arene.

Bužančić je istaknuo kako će se lipnju ove godine obaviti ždrijeb za natjecanje po skupinama na EP.

“Do lipnja ove godine sve će biti definirano kako bi Grad Split mogao biti proglašen domaćinom radi promotivnih aktivnosti za EP. Do lipnja ove godine također će trebati potpisati i sponzorski ugovor  s Hrvatskim rukometnim savezom, ali Grad Split ne može biti ugovorna strana jer nema gradskog proračuna”, kazao je Bužančić koji je dometnuo kako je Grad Split za organizaciju dijela EP-a ima podršku splitsko-dalmatinske županije, Vlade Republike Hrvatske i Ureda predsjednice Republike.

Bužančić je također rekao kako je izaslanstvo EHF-a, nakon što je danas obavilo tehnički pregled Spaldium arene, otputovalo u Zadar obaviti tehnički pregled sportske dvorane u tom gradu “kao alternativnog riješenja” ukoliko se ne prevladaju poteškoće s organizacijom u Splitu.

“Ja sam optimist i  vjerujem kako će se pronaći rješenje i da će Split biti domaćin dijela Europskog prvenstva”, poručio je Bužančić.

Saborski zastupnik Andro Krstulović Opara, koji je nazočio tehničkom pregledu Spaladium arene, također je rekao da je optimist i da je “gotovo siguran” kako će u Spaladium areni biti svečana ceremonija otvaranja Europskog rukomentog prvenstva i da će se u njoj odigrati utakmice dijela tog natjecanja.

“Predstavnici EHF-a danas su se u početku tehničkog pregleda doimali suzdržano, ali smo u pregovorima i našim uvjeravanjima došli do toga da smo se razišli s velikim optimizmom. Ja sam siguran da ćemo mi dodatnim naporima Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog rukometnog saveza pronaći načina da ova ružnu slika dvorane bude što manje vidljiva”, kazao je Krstulović Opara dodavši kako je na današnji tehnički pregled Spaladium arene došao samoinicijativno kao saborski zastupnik.

Naglasio je kako što se tiče svih drugih tehničkih pojedinosti potrebnih za organizaciju EP-a Spaladium arena ispunjava sve standarde, a neke od njih “čak i nadilazi”.

Istaknuo je kako je nedavno, u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom, o domaćinstvu Europskog rukometnog prvenstva u Splitu obavio razgovore sa državnom tajnicom za sport Janicom Kostelić premijerom Andrejom Plenkovićem, te su ti razgovori, kako se izrazio, “urodili” pismom jamstva Hrvatskog rukomentog savaze upućeno Europskom rukomentom savezu u kojem je navedeno  da “Hrvatska stoji iza organizacije ovog Europskog rukometnog prvenstva u nekoliko gradova među kojima je i Split.”

Prema ranijim najavama utakmice Europskog rukoemntnog prevnstva 2018. trebaju se igrati u Zagrebu, Splitu, Poreču i Varaždinu.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja uputili su nedavno zajedničku izjavu Hrvatskom rukometnom savezu (HRS) u kojem se izražava neupitna želja da Split bude domaćin dijela Europskog rukometnog prvenstva u siječnju 2018. godine, te spremnost Županije da pozajmi Splitu 1,5 milijun kuna radi podmirivanja financijskih obveza grada domaćina za to natjecanje.

Povratak na Net.hr