PANIKA SE ŠIRI

HOĆE LI OLIMPIJSKE IGRE BITI OTKAZANE? Pojavio se strah od nezamislivog scenarija, znate li kad se posljednji put to dogodilo?

Epidemija smrtonosnog virusa zaprijetila je održavanjem najvećeg sportskog događaja na svijetu

Strah koji je izazvala epidemija koronavirusa u Kini dovela je do toga da su se pojavila priče kako će Olimpijske igre u Tokiju ovog ljeta biti otkazane. Guverner Tokija Yuriko Koike izjavio je kako se moraju poduzeti sve mjere predostrožnosti ili ‘ćemo požaliti’. Šef organizacijskog odbora Yoshiro Mori poručio je pak kako ne namjerava otkazati Igre.

“Nakon pojave virusa svijetom kruži gomila neodgovornih laži, a jedna od njih je i ta da se OI neće održati. Jasno poručujemo da nismo ni razmišljali o toj mogućnosti”, kazao je Mori 162 dana prije početka Igara.

Drugi svjetski rat

Olmpijske igre do sada se samo dva puta nisu održale, ali zbog ratnih okolnosti – 1940. kada su trebale biti u Tokiju. Na koncu im je MOO zbog početka Drugog kinesko-japanskog rata 1937. oduzeo Igre i dodijelio ih Helsinkiju, ali zbog početka Drugog svjetskog rata i te s Igre odgođene.

Također, niti četiri godine kasnije,  1944. otkazane su Igre, koje su se trebale održati u Londonu.

Japanska vlada, inače, pod udarom je medija jer je neuspješno pokušala zaustaviti koronavirus da prodre na japansko tlo, a gradonačelnica Tokija Yuriko Koike najavila je temeljite za zaštitu zdravlja ljudi na OI.

Od virusa je oboljelo 60.000 ljudi, a umrlo ih je 1355, dok su širom Azije otkazana velika međunarodna sportska natjecanja. Olimpijske kvalifikacije u košarci i boksu, koje su se trebale održati u Kini, već su otkazane kao i VN Kine u Formuli 1, koja je trebala biti tek sredinom travnja.

Povratak na Net.hr