OI

IZVANREDNO STANJE

HOĆE LI JAPAN MOĆI ORGANIZIRATI OLIMPIJSKE IGRE 2021.?: Sve ovisi o jednoj stvari; ‘Bit će to jako težak zadatak’

Japanski premijer Shinzo Abe proglasio je izvanredno stanje u čitavoj zemlji do 6. svibnja

Predsjednik Japanske udruge medicinara (JMA) Yoshitake Yokokura izjavio je u utorak kako će biti vrlo teško za Japan organizirati Olimpijske igre 2021. godine ukoliko se ne pronađe efikasno cjepivo protiv COVID-19.

“S obzirom na trenutačnu situaciju, ne vjerujem kako ćemo moći ukinuti izvanredno stanje u čitavoj zemlji. Nije na meni da odlučujem hoće li Japan ugostiti Olimpijske igre sljedeće godine, ali smatram kako će to biti težak zadatak ako se ne pronađe efikasno cjepivo”, izjavio je Yokokura.

Izvanredno stanje do 6. svibnja

Mnogi svjetski laboratoriji rade na pronalaženju cjepiva i lijekova protiv bolesti od koje je u svijetu već umrlo više od 200.000 osoba, no za potvrdu njihove efikasnosti potrebno je provesti opsežna klinička testiranja, odnosno mogli bi proteći mjeseci prije no što ona budu dostupna diljem svijeta.

Iako broj oboljelih od koronavirusa u Japanu pada iz dana u dan, premijer Shinzo Abe proglasio je izvanredno stanje u čitavoj zemlji do 6. svibnja.

Odgoda Olimpijskih igara, koje su se trebale održati ovoga ljeta, za jednu godinu već je označila jak financijski udarac za organizatore koji su potrošili više od 13 milijardi dolara u pripremama za taj događaj.

Povratak na Net.hr