PRVACI SVIJETA

FIFA SE PRISJETILA SENZACIJE IZ ČILEA: ‘Tada je svijet upoznao Bobana, Prosinečkog i Šukera’

Na današnji dan prije 29 godina odigrano je finale Svjetskog nogometnog prvenstva za igrače do 20 godina.

Čuvena generacija jugoslavenskog nogometa predvođena Zvonirom Bobanom, Davorom Šukerom, Predragom Mijatovićem, Robertom Prosinečkim i ostalima tukla je u nevjerojatnoj završnici velike favorite, Zapadnu Njemačku.

Boban je u 85. minuti zabio vodeći gol. Iako se mislilo da će on biti pobjednički, dvije minute kasnije Njemačka je preko Marcela Witeczeka izjednačila. Na kraju se pristupilo udarcima s bijele točke, a tragičar je bio upravo Witeczek.

U dosta opširnom tekstu Fifa se na službenoj stranici prisjetla ove utakmice i nastupa Jugoslavije.

“Kada se vratimo u listopad 1987. bilo je to vrijeme kada je Zico je rekao kako će njegov suigrač Bebeto biti jedan od najvećih brazilskih nogometaša u povijesti. Enzo Francescoli odveo je Urugvaj do drugog uzastopnog naslova u Copa Americi. Diego Maradona donio je Napoliju Scudetto, a Marco van Basten prešao je iz Ajaxa u Milan”, piše Fifa.

Tada je u Čileu započelo šesto izdanje U20 SP-a kojeg su navijači diljem svijeta jedna dočekali kako bi vidjeli početke karijera budućih superzvijezda.

“Euforija se stvorila oko Bismarcka, Matthiasa Sammera i Andreasa Mollera, desetki Brazila te Istočne i Zapadne Njemačke. Nitko u tom trenutku nije razmišljao o Jugoslaviji, no uskoro će početi”.

U prvoj utakmici pao je domaćin Čilea (4:2). Potom su stradali Australija (4:0) i Togo (4:1).

“Do kraja grupne faze Šuker je zabio pet golova, a Boban i Mijatović po dva. Robert Prosinečki dizao je publiku na noge svojim driblinzima, vizijom igre i dodavanjima”, prisjeća se Fifa.

Gol turnira

Na putu do finala Jugoslavija je izbacila Brazil i Istočnu Njemačku. Na utakmici s Brazilom Prosinečki je zabio gol turnura u 89. minuti te je donio Jugoslaviji polufinale. Šuker je bio junak utakmice s Istočnom Njemačkom kada je zabio pobjednički gol 20 minuta prije kraja susreta. Igor Štimac pak zabio je vodeći u 30. minuti, dok je Sammer donio izjednačenje Istočnoj Njemačkoj.

U toj utakmici Prosinečki i Mijatović dobili su žute kartone pa nisu mogli nastupiti u finalu.

“Baš kao i finale SP 1962. Nacionalni stadion u Santiagu ugostio je dvoboj između velikog favorita i iznenađenja turnira. Međutim, ovaj put pred 65 tisuća gledatelja David neće pasti pred Golijatom, kao što je Čehoslovačka pala pred Brazilom”, piše Fifa.

Ostalo je povijest. Witeczek, koji je zabio za izjednačenje, prvi je pristupio izvođenju penala te je promašio. Za Jugoslaviju su zabili Dubravko Pavličić, Branko Brnović, Šuker, Ranko Zirojević i Boban.

Koliko je neočekivan bio ovaj trujumf govori činjenica da je na turniru bio samo jedan jugoslavenski novinar, Toma Mihajlović.

“Svi su ih uzimali zdravo za gotovo. Mislilo se da će odigrati tri utakmice i vratiti se kući. Poslan sam da pišem nenogometne priče jugoslavenskoj zajednici u Čileu. No, u prvoj smo utakmici srušili Čile te smo nastavili pobjeđivati u susretima u kojima nam nitko nije davao šanse. Cijelo vrijeme igrali smo prekrasan nogomet”, prisjetio se Mihajlović.

Tekst završava rjiečima da to nije bio posljeni put da je svijet čuo za imena pout Roberta Jarnija, Šukea, Bobana i posebno Prosinečkog. Svi su bili dio hrvatske reprezentacije koja je 1998. na SP-u šokirala Njemačku te pobjedom nad Nizozemskom osvojila treće mjesto.

Prosinečki igrač turnira

Na čelu te slavne reprezentacije bio je bivši hrvatski izbornik  Mirko Jozić. Među hrvatskim igračima koji su igrali na turniru bili su Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Robert Jarni, Igor Štimaci Dubravko Pavliči.

Osim njih, u momčadi su bili: Branko Brnović, Dragoje Leković, Slavoljub Janković, Zoran Mijučić, Milan Pavlović, Predrag Mijatović, Gordan Petrić, Pero Škorić, Dejan Antonić, Slaviša Đurković i Ranko Žirojević.

Najboljim igračem prvenstva proglašen je Robert Prosinečki, a Davor Šuker bio je drugi strijelac prvenstva sa 6 golova.

Na turniru je sudio hrvatski sudac Stjepan Glavina.

Povratak na Net.hr