EUROPSKI PATULJCI UZVRAĆAJU UDARAC VELIKANIMA: / Počeli pregovori koji će promijeniti nogomet

Image
Foto: AFP

Već dulje vrijeme europski nogomenti dovovi sve rade kako bi organizirali natjecanje samo za odabrano društvo, tzv. Superligu.

13.10.2016.
20:01
AFP
VOYO logo

Cilj je jasan - osigurati što veću zaradu od marketinških i televizijskih prava. To natjecanje također ne bi bilo pod Uefinom ingerencijom tako da bi i krovna europska nogomtna organizacija ostala bez svog dijela kolača. Uefa je stoga nedavno pristala na promjene te je odlučila izmijeniti sustav kvalifikacija za Ligu prvaka od 2018. čime pogoduju velikanima i bogatim ligama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao alternativa ovom manje lige, kao i one s područja bivše Jugoslavije, dulje vrijeme razmišljaju o osnivanju regionalnih natjecanja. Jedna takva ideja upravo je stigla sa sjevera Europe gdje je objavljeno kako Belgija, Nizozemska. Škotska, Norveška, Švedska i Danska pregovaraju o osnivanju Sjevernoeuropske nogometne lige u kojoj bi igrali predstavnici navedenih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliki klubovi ponašaju kako žele, a mi moramo misliti o našoj u budućnosti. Moramo se razvijati kao klub i biti uvijek atraktivni sponzorima kako bi mogli privući dobre igrače i trenere. Zato je i osnivanje ovakve lige je ključno", poručio je Anders Horsholt, direktor danskog prvaka Kopenhagena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjevernoeuropska liga bi trebala zaživjeti za pet godina. Danski portal bt.dk objavio je pak kako bi u budućnosti mogla izgledati nogometna natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva razina - Superliga

Pod imenom Liga prvaka tu bi se natjecali najveću europski klubovi poput Barcelone, Reala, Juventusa i Bayerna, dok bi se kroz vrijeme njima priključili najveći klubovi iz Kine te Sjeverne i Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga razina - regionalne lige Tu bi se natjecali najbolji klubovi iz pojedinih regija. U našem slučaju ligu bi činili klubovi poput Dinama, Hajduka, Crvene zvezde, Partizana i drugih. U Sjevernoeuropskoj ligi bi bili Ajax, PSV, Celtic, Anderlecht, dok bi u istočnoeuropskoj regiji sudjelovali Sparta Prag, Legia Steaua i drugi.

Treća razina - nacionalna prvenstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njoj bi sudjelovali ostali klubovi iz nacionalnih liga.

Bitno je i to da bi se propisala jasna pravila promocije i ispadanja između rangova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo