ENGLEZI NAKON RASISTIČKOG DIVLJANJA BUGARA PROZVALI - HRVATA: / 'Neprihvatljivo je da to nije napravio'

Image
Foto: Profimedia

Dva puta prekidao susret zbog rasističkih povika bugarskih navijača

15.10.2019.
14:51
Profimedia
VOYO logo

Engleska organizacija Kick It Out koja se bori protiv rasizma u nogometu, kritizirala je Europsku nogometnu federaciju (UEFA) i hrvatskog suca Ivana Bebeka jer nisu prekinuli utakmicu između Bugarske i Engleske u Sofiji nakon što su domaći navijači rasistički vrijeđali tamnopute engleske nogometaše.

Image
RASIZAM JE BIO SAMO POČETAK: /

Bugarski novinar prekinuo presicu engleskog izbornika, kamerman ga vrijeđao

Image
RASIZAM JE BIO SAMO POČETAK: /

Bugarski novinar prekinuo presicu engleskog izbornika, kamerman ga vrijeđao

Dva prekida

Utakmicu u Sofiji vodio je hrvatski sudac Ivan Bebek koji je dva puta prekidao susret zbog rasističkih povika bugarskih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebek je prvi put prekinuo susret u 30. minuti kako bi službeni spiker upozorio navijače, a pauza je trajala nekoliko minuta. Nažalost, dio bugarskih navijača je nastavio s uvredama pa je Bebek u 41. minuti opet prekinuo susret nakon što mu se engleski izbornik GarethSouthgate požalio kako je čuo novi rasističke povike.

Spiker je ponovo upozorio navijače, a bugarski kapetan IvelinPopov otišao je do tribine kako bi smirio situaciju i zamolio navijače da prestanu s ružnim povicima. Utakmica se nastavila, a Engleska je na koncu slavila sa 6-0 golovima Rashforda (7), Barkleyja (20,32), Sterlinga (45+3, 69) i Kanea (85). Kick It Out organizacija smatra kako je UEFA trebala prekinuti utakmicu, zatraživši žestoku kaznu za bugarsku reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je to podmuklo i odvratno rasističko zlostavljanje. Zadovoljni smo što je kod prvog slučaja poštovan Uefin protokol, ali UEFA mora objasniti zašto igrači nisu poslani u svlačionicu tijekom drugog prekida, kao što je jasno navedeno u pravilima", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri koraka

"Televizijska snimka također, jasno pokazuje da su se rasistička zlostavljanja nastavila i u drugom poluvremenu, tako da je neprihvatljivo da se treći korak nije provodio. Sudac je trebao prekinuti utakmicu," poručili su iz Kick It Outa dodavši: "Sada je vrijeme da UEFA pokaže vodstvo. Predugo nisu poduzimali učinkovite mjere."

UEFA ima protokol koji predviđa tri koraka u slučajevima rasističkog vrijeđanja igrača. Kod prvog koraka navijače se prvo upozorava da prestanu s uvredama, što je Bebek i učinio. Kod drugog prekida igrači su na određeno vrijeme trebali biti poslani u svlačionice. Bebek to nije učinio, no iz UEFA-e su objasnili kako je drugi incident bio blizu poluvremena, pa su u dogovoru s engleskom reprezentacijom odlučili da se susret nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći korak, prema UEFA-i, je "nakon savjetovanja napustiti utakmicu ako diskriminatorno ponašanje i dalje ne prestane ili se ponovi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bugarska je već bila kažnjena djelomičnim zatvaranjem stadiona zbog rasističkog ponašanja navijača, što pokazuje da takve sankcije nisu prikladne. Novčane kazne ili zatvaranje stadiona ne mogu biti jadnije kazne. Ako se UEFA uopće želi boriti protiv diskriminacije, onda kazne moraju biti oduzimanje bodova ili izbacivanje iz natjecanja," poručili su iz Kick It Out organizacije.

Zatražio ostavku

Nakon utakmice bugarski premijer BoïkoBorissov zatražio je "hitnu ostavku" predsjednika Bugarskog nogometnog saveza BorislavaMihajlova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju s ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti", napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske vlade.

Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasila se i britanska vlada

Oglasio se i glasnogovornik britanskog premijera BorisaJohnsona poručivši kako "UEFA mora učiniti više u borbi protiv rasističkog ponašanja."

"Rasizam kojeg smo vidjeli i čuli bio je odvratan i nema mjesta ni u nogometu ni bilo gdje drugdje", rekao je Johnsonov glasnogovornik dodavši da su potrebne stroge kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UEFA se mora suočiti s činjenicama - ova mrlja na nogometu se ne rješava na odgovarajući način. Rasizam i diskriminacija moraju se zauvijek izbaciti iz nogometa."

Britanska će vlada u utorak pisati UEFA-i i tražiti da se brzo provede istraga, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo