Duda Ivković: Neću voditi Srbiju na Olimpijadi

Zašto ostali stručnjaci beže od srpske reprezentacije?

31.8.2013.
17:18
VOYO logo

Selektor srpskih košarkaša Dušan Ivković rekao je za „Večernje novosti“ da sigurno neće voditi ’orlove’ do Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016.

Ivković se na klupu nacionalnog tima vratio pre pet godina, a iako je u međuvremenu više puta najavljivao odlazak, ostajao je na klupi posle dogovora sa čelnicima Košarkaškog saveza Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pošteno govoreći, ja sam i dalje selektor sticajem okolnosti. Da neko ne pomisli da sam stavio šapu na to mesto, koje sam na veoma fer način ponudio drugim ljudima. Rekao sam još 1995. godine da sam taj posao završio, kada se naša reprezentacija iz embarga kvalifikovala za sva moguća takmičenja. Posle toga uvek sam bio tu da pomognem, sve dok ta obaveza nije ponovo pala na mene jer je, na neki način, niko nije hteo“, istakao je Ivković.

Na pitanje kako se došlo u situaciju da posao selektora postane nepoželjan, Ivković je odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Jedini sam trener koji je sa klubom bio prvak Evrope i istovremeno vodio reprezentaciju. Kako to drugi nisu mogli? Za decu su priče da im klubovi ne dozvoljavaju. Ponudio sam da neko drugi preuzme posao na početku novog olimpijskog ciklusa, kako bi mogao da radi na duže staze i selektira tim za Igre u Brazilu 2016. Moguće je da bi bilo kvalitetnije da je taj posao neko drugi radio. Međutim, na meni je bilo da ispunim dogovor sa ljudima iz Saveza jer, kao što znate, ja nemam ugovor. Počinje novi četvorogodišnji ciklus i sigurno je da ga ja neću raditi do kraja“.

Srpske košarkaše za nekoliko dana očekuje Evropsko prvenstvo u Sloveniji, a Ivković je imao velikih problema oko sastavljanja tima, pošto se susreo sa velikim brojem otkaza i povreda. Pre objavljivanja šireg spiska, selektor je kao osnovni cilj naveo plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji, što podrazumeva mesto među šest najboljih timova, a Ivković ističe da se situacija promenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mislim da taj cilj više ne postoji. I pored svih tih problema, verujem da ćemo po pitanju želje, voljnog momenta, ponašanja i discipline igre, biti tim koji je spreman da se uvek bori do kraja. Promena tog cilja može da bude i neka vrsta rasterećenja za te mlade igrače, koji će u tim okolnostima dati i nešto više“, rekao je Ivković, „Mi nikad nismo ni napadali medalje. Možda smo nasledili zemlju koja se zvala Jugoslavija, ali od toga nismo imali nikakve koristi. Sada smo mala država koja živi sa mnogo problema, moramo da gradimo nove odnose i novu tradiciju košarkaškog sporta. Da mi niko ne zameri, ja mislim da je Srbija, pre svega, košarkaška zemlja. Nije strašno što smo došli u situaciju koja može da se nazove krizom. Mnogo veće zemlje, kao što je Rusija, prolazile su kroz mnogo veće krize. Samo moramo da znamo šta ćemo i kako ćemo da radimo“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo