DRAMA U FIFA-i: / Glasnogovornik De Gregorio otkrio sudbinu Seppa Blattera

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

FIFA je na nogama zbog uhićenja svojih čelnika.

27.5.2015.
20:32
AFP
VOYO logo

Nogometni svijet ostao je šokiran velikom akcijom švicarske policije koja je po nalogu pravosuđa SAD-a počela akciju čišćenja svjetskog nogometa od mita i korupcije. Švicarska policija u akciju je krenula u srijedu u ranim jutarnjim satima u hotelu Baur au Lac. Pa je tako, prema relevantnim svjetskim medijima, uhićeno 14 dužnosnika FIFA-e, među kojima su Blatterovi bliski suradnici, potpredsjednici FIFA-e Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo te bivši član Izvršnog odbora Jack Warner, za kojeg se sumnja da je primio 1.4 milijuna dolara od jedne katarske firme u zamjenu za domaćinstvo SP-a.

Američki mediji, točnije CNN, navodi kako su ova uhićenja rezultat trogodišnje istrage FBI-a, a češljali su se svi postupci čelnika FIFA-e unazad 24 godine. Sumnja se da su uhićenici od 90-etih pa do danas ukupno primili oko 90 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'FIFA oštećena, a Sepp Blatter nije pod istragom'

Ovaj slučaj čišćenja svjetske nogometne močvare poput bombe je odjeknuo nogometnim svijetom, a tim povodom FIFA je odradila prvo izvanrednu sjednicu, a nakon toga i presicu koja je počela s dvadeset minuta zakašnjenja. Pred veliki broj novinara u sjedištu FIFA e- u Zürichu izašao je FIFA-in direktor za komunikacije Walter De Gregorio, koji je odgovarao na pitanja novinara.

Naravno, odmah na početku presice kazao je kako je FIFA otvorena za istragu, i kako je pozdravlja i prihvaća široke ruke. No, isto tako, ističe se kako je u čitavoj ovoj priči oko uhićenja FIFA ta koja je oštećena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i kako predsjednik FIFA-e Sepp Blatter nije pod istragom, demantiravši tako pisanje pojedinih svjetskih medija kako je čelnik svjetskog nogometa također pod istragom federalnih vlasti SAD-a, odnosno FBA-a.

"U našem je interesu da odgovorimo na sva pitanja kako bismo došli do istine. Vidio sam da mediji spekuliraju, ali predsjednik Blatter nije pod istragom. Ne možete Blattera odmah osuditi. On je predsjednik, za dva dana su izbori, ako ga ponovno izaberu onda će on biti predsjednik i iduće četiri godine. Ako je bilo nečega, utvrditi će se", kazao je Gregorio, te dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, nisam se čuo sa njim, on nije upleten u sve to i koncetriran je samo na izbore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinare je zanimalo hoće li FIFA povući domaćinstvo SP-a Kataru i Rusiji. Iz razloga, što je u FIFA-i izbila jedna od najvećih afera u nogometu oko dodjeljivanja domaćinstva upravo tog SP-a.

Naime, prošle godine nezavisni istražitelj, Michael Garcia, podnio je izvještaj prema kojem su Rusija i Katar podmitili čelnike FIFA-e kako bi im dodijelili domaćinstvo SP-a. Međutim, Etičko povjerenstvo odbacilo je njegove optužbe uz poruku da u FIFA-i nema korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gregorio je jasno da do znanja kako će prvenstvo biti održano, isto kao i izbori za novog predsjednika FIFA-e ovoga petka, te da sve ide prema planu.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo