SUZE U SRBIJI: / Litva je u finalu Eurobasketa!

Image
Foto: AFP

Košarkaši Litve izborili su ulazak u finale EuroBasketa u Lilleu nakon što su u polufinalu svladali reprezentaciju Srbije sa 67-64, te će u nedjelju od 19 sati igrati za naslov protiv Španjolske.

18.9.2015.
23:30
AFP
VOYO logo

Jonas Valančiunas je sa 15 koševa bio najefikasniji kod Litve, Mindaugas Kuzminskas (9 skokova) i Renaldas Seibutis su dodali po 13, dok je Srbiju predvodio Miloš Teodosić sa 16 pogodaka, ali i samo tri asistencije. Dvoboj Litve i Srbije donio je još jednu veliku dramu na EuroBasketu u Lilleu, a u susretu punom preokreta na kraju su uspješniji i mirniji bili Litvanci.

U samu završnicu ušlo se s laganom prednosti Litve, Seibutis je 24 sekunde prije kraja pogodio dva slobodna bacanja za 65-61, ali Srbiju je čudesnom tricom iz pada preko ruke suparnika vratio Teodosić. Seibutis je 12 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva slobodna bacanja za 66-64, a nakon skoka u obrani odgovornost u posljednjem napadu Srbije preuzeo je Bogdanović, no njegov ulazak pod koš Litve nije završio poravnanjem, a nakon što je Kalnietis pogodio prvo, a promašio drugo slobodno bacanje, posljednji tračak nade Srbije da tricom odvede utakmicu u produžetak ugasio je Mačiulis koji je presjekao dodavanje Teodosića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Litva opet u finalu

Litva je serijom 10-0 sredinom prve četvrtine povela sa 14-7 i tako preuzela kontrolu rezultata koju je držala većim dijelom susreta. Četiri minute prije odlaska na poluvrijeme bilo je čak 11 razlike za Litvu (34-23), ali do odmora je Srbija pojačala obranu, Litva je izgubila četiri lopte, što su Srbi iskoristili da se serijom 11-1 primaknu na 35-34. U nastavak je Litva krenula serijom 5-0, ali potom punih pet minuta nije postigla koš, pa je Srbija serijom 9-0 povela sa 43-40. No, tada je ponovno stigao red na litvansku seriju, koja je u posljednje četiri minute treće četvrtine i prvih minutu i pol četvrte četvrtine napravila 12-0 i stigla do velikih 52-43. Naravno, niti tada nije bio kraj, Srbija se još jednom uspjela vratiti u igru, no na kraju je spretnija bila Litva.

Litva je tako drugi put zaredom stigla do finala EuroBasketa, prije dvije godine u Sloveniji je izgubila od Francuske, a u nedjelju će za suparnika u borbi za zlato imati Španjolsku. Posljednji od svoja ukupno tri naslova europskog prvaka Litva je osvojila 2003. godine, dok će se Španjolci pokušati vratiti na tron nakon naslova osvojenih 2009. i 2011. Ulaskom u finale EuroBasketa Španjolska i Litva ujedno su osigurale i nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domaćin Francuska i Srbija će u nedjelju od 14 sati igrati susret za brončano odličje. Te dvije reprezentacije će uz Grčku, Italiju i Češku prolazak na OI morati izboriti kroz kvalifikacijske turnire sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo