DOPINŠKI SKANDAL KAKAV SVIJET JOŠ NIJE VIDIO: / Deset osvajača medalja s OI u Pekingu dopingirano

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Još deset osvajača medalja s olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine palo je dopinškom testu nakon novog testiranja i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oduzeo im je medalje.

17.11.2016.
21:29
AFP, LLUIS GENE
VOYO logo

Čak devet ih dolazi iz Rusije i bivših sovjetskih republika. Pozitivno je bilo po troje osvajača srebrnih medalja u dizanju utega i hrvanju. Pozitivna je bila i grčka troskokašica Chrysopigi Devetzi, te ukrajinski skakač s motkom Denis Jurčenko kojima su oduzete brončane medalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palo i šest sportaša koji nisu bili među osvajačima odličja

Na novom dopinškom testiranju palo je i šest sportaša koji nisu bili među osvajačima odličja, među kojima i ruska skakačica u vis Elena Slesarenko, te njezina ukrajinska kolegica Vita Palamar. Slesarenko je u Ateni 2004. osvojila olimpijsko zlato, a u Pekingu je bila četvrta.

I ONA JE JE KORISTILA DOPING: Velika Blankina suparnica ostala bez olimpijske medalje

Broncu dobiva Amerikanka Chaunte Lowe

Kako je u listopadu ove godine vlasnica bronce iz Pekinga Ana Čičerova također, zbog dopinga ostala bez medalje, broncu je trebala dobiti Slesarenko. Međutim, zbog pozitivnog nalaza ostala je bez odličja, baš kao i Palamar koja je u Pekingu bila peta. Tako će broncu dobiti Amerikanka Chaunte Lowe koja je bila šesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, zlato u Pekingu osvojila je Belgijanka Tia Hellebaut ispred naše Blanke Vlašić. Kako su Čičerova, Slesarenko i Palamar naknadnim testiranjem pale na dopinškom testu, broncu će sada dobiti Lowe.

Nakon novih testiranja sportaša koji su nastupili na OI u Pekingu (2008) i Londonu (2012) ukupno 40 sportaša je ostalo bez medalja. Uzorci u laboratoriju MOO-a u Lausannei stoje pohranjeni deset godina, a MOO planira uskoro ponovno testirati uzorke sportaša i sa ZOI 2014. kojima je domaćin bio Soči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo