Đorđe Balašević o meču Srbija-Hrvatska: Vreme je da pobede normalni

I na terenu i na tribinama

6.9.2013.
16:14
VOYO logo

Poslednji sam koji će kritikovati Sinišu Mihajlovića, ali mislim da mu je selektorska pozicija bila najveća greška, kaže Đorđe Balašević za Kurir

Poznati kantautor, pesnik i glumac Đorđe Balašević veruje da će fudbalske reprezentacije Srbije i Hrvatske odigrati kvalitetnu utakmicu „na dva gola“, bez nacionalnih strasti, ali s dovoljno motiva za pobedu. Muzičar koji je veoma popularan u Srbiji i Hrvatskoj veruje da će utakmica proći bez incidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ko će pobediti? - Bojim se da su kvote u kladionicama pomalo određene i nekim nefudbalskim faktorima, inatom, prepaljenošću, čak i neprijateljstvom. Mislim da je vreme da konačno pobede normalni, i na terenu i na tribinama. Kad sam kao klinac gledao velike i odlične utakmice srpskih i hrvatskih timova, nacionalisti nisu smeli da kažu ništa, što je dovelo do toga da sad mogu da kažu svašta. A momci samo igraju „na dva gola“, dokle ćemo im kvariti.

Pa ko će onda slaviti? - Srbija ima motiv da na svom terenu pokaže da je bolja nego što to plasman pokazuje, a Hrvatska da obezbedi još koji bod za Brazil. Znam da je za nas svaka utakmica „utakmica decenije“, ali ova, eto, nije i pored svih medijskih napora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ko je bolji trener, Mihajlović ili Štimac? - Rekao bih da su njih dvojica u ovom slučaju pre selektori nego treneri, dolaze im formirani i dokazani igrači, nemaju ni dovoljno vremena ni dovoljno prostora da ih formiraju i ukomponuju. Ne bih se trpao da ih ocenjujem, pogotovu što Sinišu znam godinama, smatram ga prijateljem, pratim njegov trenerski rad od asistiranja Manćiniju preko Bolonje, Katanije, Fjorentine, a hrvatskog izbornika sećam se kao igrača i funkcionera. Ne znam koji je klub trenirao pre državnog.

Ko vam se najviše sviđa od srpskih fudbalera, a ko od hrvatskih i zašto? - Šta reći o likovima koji igraju u najboljim ligama sveta, o Vidiću, Ivanoviću, Modriću, Mandžukiću i ostalima. Ali ja sam ipak samo jedan bezvezni retro tip koji je gledao Piksija, Deju, Šukera, Bobana. Da i ne pominjem svog ličnog junaka Ramba Petkovića. Kako da ih sad poredim?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji biste savet dali Siniši Mihajloviću pred utakmicu? - Koji god savet da mu dam, zvučao bi isto kao savet koji bi on meni dao pred veliki koncert. Moj savet mu je, otprilike, da ne sluša baš mnogo savete. Gledam ove političke zamlate koje imaju po pet savetnika. Svaki ministar ima savetnika. Zašto onda taj savetnik nije ministar kad je tako pametan? To je kao da ja sad uzmem savetnika za pisanje tekstova u refrenu, na primer.

Da li je naš selektor pogrešio što se pre početka kvalifikacija odrekao igrača poput Vidića, Jovanovića, Krasića... - Siniša je definitivno imao neku svoju koncepciju. Poslednji sam koji bi ga kritikovao. Siguran sam da će mu ta vrsta odlučnosti biti prednost u sledećem angažmanu. Naša reprezentacija nije baš čedo nekog naročitog saveza i mislim da mu je prihvatanje selektorskog mesta veća greška od bilo koje u vezi sa izborom igrača. Ali, da se ne lažemo, meni bi uvek igrali i Lane, i Krasić, i Basta. A Vidića bih čak i molio da to učini - zaključio je Balašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji srpski fudbaler igra onako kako vi volite? - Bane Ivanović je moj favorit, ne samo što uhapsi, ukliže, izbije nego zna i da lupi lažnjak, cimne, ripi, reši utakmicu.

Foto: Novosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo