DINAMOVO FINANCIJSKO IZVJEŠĆE OTKRIVA: / Modri unatoč Ligi prvaka u gubitku od čak 49 milijuna kuna

Image
Image

Iz financijskih podataka NK Dinama vidi se da je prvoligaš iz Maksimirske, unatoč igranju u Ligi prvaka prošlu godinu okončao s nešto više od 49 milijuna kuna gubitka.

21.4.2016.
22:35
VOYO logo

Proizlazi to iz informacija o poslovanju Dinama što ih je objavio Nogometplust, a koje direktor Tomislav Svetina, govoreći nedavno o stanju klupske blagajne, nije spominjao. Kada se na poslovanje kluba iz Maksimirske gleda u kontekstu istrage što se protiv Zdravka Mamića i suokrivljenih vodi zbog sumnje u izvlačenje više od 200 milijuna kuna, ali i iz perspektive priprema za privatizaciju kluba u čemu Mamić ponovno ima svoj interes, podaci o gubicima iznimno su zanimljivi.

Image
Image

Tomislav Svetina, Mirko Barišić

Svetina je, govoreći o poslovanju Dinama, istaknuo tri milijuna kuna operativne dobiti, no kada se sagleda ukupno stanje prihoda i rashoda brojke su u negativi. Već nakon tog prvog izvješća bilo je jasno da je direktor kluba iz Maksimirske odredio prezentaciju bez stvarne analize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktiva kluba

No, ukupna računica je relativno jednostavna. Dinamo je lani, prema svim dostupnim podacima, ostvario ukupno 247.414.533 kune prihoda, dok su ukupni rashodi uznosili 296.597.113 kuna. Rashodi su povećani za 40-ak posto u odnosu na godinu ranije, jer nastup u Ligi prvaka osim što puni blagajnu zahtijeva i dodatne troškove.

Najveća stavka u aktivi je 'nematerijalna imovina', a tu Dinamo knjiži vrijednost igrača koji imaju ugovore s klubom. Ona iznosi gotovo 266 milijuna kuna bruto. Međutim, nakon amortizacije, odnosno ispravka od oko 127 milijuna, ona iznosi oko 140 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hoće li Dinamo slaviti i u subotu?

Kreditne obveze

U tablicama pasive ističu se gotovo 282 milijuna kuna obveza, od čega 107,5 milijuna kuna za rashode poslovanja, a čak 174,3 milijuna kuna za kreditne obveze.

GDJE JE NESTAO NOVAC? Skrivana istina o financijama i poslovanju Dinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je klub u istoj tablici već iskazao i 20,4 milijuna kuna prihoda iz budućih razdoblja. Nejasno je doduše odnosi li se to na novac što ga ove godine planira dobiti od Grada Zagreba ili sponzora ili pak prihode od transfera igrača koji bi ove godine trebali stići u klupsku blagajnu.

Skromni vlastiti prihodi

Vrijednost vlastitih izvora lani je iznosila svega 4.717.262 kune, a već treću godinu za redom Dinamo bilježi gubitke. Na kraju 2014. manjak je bio čak 90,4 milijuna kuna, dok je 2013. godina završena s manjkom od osam milijuna kuna. Ako se gleda unazad, nešto povoljnija bila je tek 2012. godina kada je Dinamo igrao u Ligi prvaka, a troškovi mu još uvijek nisu bili visoki kao danas. Međutim, pri prezentiranju financijskih rezultata isključivo kroz operativnu dobit, što je doduše uobičajeno, ne može se zanemariti amortizaciju, troškove kamata ili izvanredne rashode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nogometaši Dinama su u uzvratnom dvoboju polufinala Hrvatskog kupa deklasirali Hajduk s 4-0 i plasirali se u finale. Derbi na Maksimiru je odigran pred 10.000 gledatelja.

Što bi tek bilo da lani Dinamo nije ušao u Ligu prvaka, što mu je donijelo gotovo 130 milijuna kuna UEFA-inih nagrada.

Detaljne prihode i rashode Dinama možete pogledati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo