Čović: Zvezda duguje više od 48 miliona evra

Visoki funkcioner crveno-belih podneo detaljan finansijski izveštaj kluba

Potpredsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović podneo je detaljan finanijski izveštaj o poslovanju ekipe sa Marakane i naveo da grad i država moraju da pomognu, jer su crveno-beli bili “napadnuti” sa više strana zbog atraktivne lokacije na Autokomandi.

Čovih je rekao da ukupan dug crveno-belih iznosi 48.473.459 miliona evra, a potraživanja 4.363.894 miliona evra.

Stanje je kompleksno i izuzetno teško, klub hoda na ivici opstanka. Mislim da je Zvezda “nanišanjena” 2002. godine, ali ne kao klub, već zbog odlične lokacije sa 17 hektara zemljišta i ljudi koji su se smenjivali na čelu kluba sa manje ili više mogućnosti morali su da se bore protiv toga – kazao je Čović.

On je naveo da “nanišanjenje” nije moglo da se obavi bez pomoći države i zbog toga je ona sada u obavezi da pomogne klubu, jer će u suprotnom, dug za godinu dana iznositi 100 miliona evra.

Kao takve primere, Čović je naveo kupovinu zemljišta ispod stadiona Zvezde koje je pripadalo PKB-u kada klubu nije omogućeno da ima pravo preče kupovine, a novi vlasnik postala je kompanija Delta sa ciljem da tu izgradi poslovno-stambeni kompleks.

Isti slučaj desio se prilikom prodaje zemljišta kod “Stare biletarnice” ispod istočne tribine, kada je novi vlasnik postao Zoran Janjušević, mada i to se u međuvremenu promenilo, pa je, kako je Čović naveo, sada tajna ko je vlasnik.

Očekujemo značajnu pomoć države i grada i već naredne nedelje ćemo intenzivirati razgovore na tu temu. Zvezdina lokacija napadnuta je sa više pravaca sa ciljem da se klub i stadion izmeste na drugu lokaciju, recimo, u Surčin. Ipak, mislim da je jedini način da Zvezda preživi da svoju imovinu stavi u funkciju i kad nema mečeva. Zato je najbolje da i Zvezda i Partizan uđu u proces izgradnje stambenog kompleksa u čijem središtu će biti stadioni – istakao je Čović.

On je podsetio da je svojevremeno bio gradonačelnik Beograda i da zna kako je lokacija na Autokomandi bila planirana za izmeštanje autobuske stanice kako bi se Beograd “spustio” na reke, ali da je u međuvremenu neko odlučio drugačije.

Na konkretno pitanje da li je dobio pretnje zbog iznošenja ovih detalja u javnost, Čović je rekao:

Bilo je, nije tajna, ali svima onima koji su mi poručili da će da me bace u rupu odgovorio sam da ja stojim pored nje. Svoje pretnje mogu da okače mačku o rep – poručio je on.

Čović je rekao da je poraz od kiparskog Apoela, u vreme predsednika Toplice Spasojevića, koliko god to čudno zvučalo, sačuvao klub jer je aktuelno rukovodstvo tada podnelo ostavke.

Da je Zvezda tada prošla, danas bi ovde bila livada – zaključio je on.

Prema njegovim rečima, crveno-beli najviše duguje bankama, nešto više od 17 miliona evra. Za pozajmice dug iznosi oko 7,5 miliona evra, bivšim igračima duguje 1,7 miliona evra, a sadašnjim 1,6 miliona evra.

Klub iz Ljutice Bogdana na ime poreza duguje 5,8 miliona evra, agentima 6,1 milion evra, zaposlenima 4,5 miliona evra, a drugim klubovima oko 700.000 evra.
Kako je naveo Čović, najveći deo potraživanja, oko 1,7 miliona evra, klub ima od kupaca iz inostranstva.

Potpresednik crveno-belih predstavio je novinarima koliko je tačno koja uprava napravila dug i prema tim podacima, Zvezdu je najviše zadužilo prethodno rukovodstvo predvođeno predsednikom Vladanom Lukićem.

Lukić je u Zvezdu došao 2009. godine, kada je dug kluba iznosio 22.398.806 evra, a ostavio je u minusu od 44.109.565 evra.

Povratak na Net.hr