KOMEMORACIJA U GAVELLI

ĆIRO NA RUBU SUZA U OPROŠTAJU OD VELIKANA HRVATSKOG NOVINARSTVA: ‘Osjećam kao da mi je otišao bliski član obitelji’

Obitelj, prijatelji, novinari, sportaši, posebno nogometaši iz različitih generacija, oprosti su se u utorak na komemoraciji u Gradskom dramskom  kazalištu Gavella od istaknutog sportskog novinara, urednika i kolumnista Sportskih novosti i Jutarnjeg lista Tomislava Židaka, koji je nakon teške bolesti umro u Zagrebu 13. travnja u 64 godini.

Komemoracija je započela pjesmom “Dinamo ja volim”, jer Židak je, povrh svega bio veliki navijač Dinama.

Vrhunski prozaik

Predstojnik Katedre za stilistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu  Krešimir Bagić je govoreći o njegovim tekstovima istaknuo da je Židak bio vrhunski prozaik, koji je, vješto miješao kolokvijalni govor sa šanka i ulice sa Krležom, Beckettom, Marquezom i ostalim velikim književnicima.

Nogometni trener Miroslav Blažević u emotivnom je govoru priznao da mu je smrt Židaka, novinara  s kojim se u životu puno puta svadio i mirio, “pao teško kao da mu je umro bliski član obitelji”.

Novinar Anton Samovojska istaknuo je kako ga je s Židakom vezivalo višedesetljetno  prijateljstvo, a on je pisao uveseljavajući narod, dok je odabrane citate iz kolumni Tomislava Židaka čitao glumac Zlatko Vitez. 

Na kraju je za velikana hrvatskog novinarstva odsvirana “Suza za zagorske brege”.

Pamtit će se kolumna ‘Iz maksimirske šume’

Židak je rođen 1. siječnja 1953.  u Vugrovcu kraj Zagreba, a nakon završene gimnazije studirao je pravo.

Novinarstvom se počeo baviti 1975. godine u Studentskom listu, da bi već iduće godine postao honorarni suradnik u Sportskim novostima u kojima od 1979. radi kao profesionalni novinar i u tom jedinom hrvatskom sportskom dnevniku ostaje sljedeća dva desetljeća. Od ožujka 1999. kao urednik reporter radi u Jutarnjem listu i najviše piše o nogometu, posebno o zagrebačkom Dinamu.

Iako ga većina čitatelja pamti po seriji sjajnih kolumni ‘Iz maksimirske šume’, koja je objavljivana u subotnjem magazinu Jutarnjeg lista,  a kasnije tiskana  u knjizi, Židak je pisao o gotovo svim sportovima, a izvješćivao je sa čak osam olimpijskih igara (Sarajevo 1984, Seul 1988. , Barcelona 1992., Atlanta 1996., Sydney 2000. ,Atena 2004., Peking 2008.,  London 2012. godine) te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.

Za svoj dugogodišnji rad dobio je nekoliko novinarskih  priznanja, počevši od Nagrade Zvonimir Kristl, koje je 1982. godine Vjesnikova kuća dodjeljivala najboljim mladim novinarima , preko nagrade za novinara godine, koju mu je 2015. dodijelio Hrvatski zbor sportskih novinara, do posljednje za “Najbolji intervju” koju je od HZSN-a dobio 2016. godine.

 

Posljednji ispraćaj Tomislava Židaka je danas na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj u 15,15 sati.

 

Povratak na Net.hr