Banetov gol sačuvao “Gutmanovo prokletstvo”

Benfika je izgubila i sedmo Evropsko finale zahvaljujući kletvi bivšeg trenera

16.5.2013.
12:57
VOYO logo

Gol Branislava Ivanovića u finalu Lige Evrope kojim je Čelsi pobedio Benfiku i osvoji trofej, produžio je čuveno "Gutmanovo prokletstvo".

Tim iz Lisabona ni posle 51 godine i šest izgubljenih finala u nizu nisu uspeli da razbiju kletvu i konačno osvoje trofej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gutmanovo prokletstvo" nastalo je kada je legendarni trener Benfike Bela Gutman nakon osvajanja dva vezana trofeja Kupa šampiona (1961. i 1962.) zatražio povišicu nezadovoljan svojim primanjima. Uprava kluba tada ga je drsko odbila, a Gutman je izgovorio rečenicu koja još uvek proganja sve u lisabonskom klubu.

- U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej - rekao je Gutman i napustio klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Benfici tada nisu ozbiljno shvatili Gutmanove reči. Imali su sjajnu generaciju fudbalera koju je predvodio Euzebio i mislili su da njihovoj dominaciji nema kraja. Međutim, naredne dve sezone poraženi su u finalu od Milana i Intera, a onda je 1968. usledio novi poraz u finalu od Mančester junajteda. Tada se proširila priča o kletvi i ušao je strah u kosti navijača lisbonskog giganta.

Gutaman je u međutvremenu ponovo došao u klub, ali kletva nije povučena. Nije se dugo zadržao i opet je nakon sukoba sa upravom napustio Benfiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kobne 1962. godine Benfika je izgubila čak pet finala Kupa šampiona ('63., '64., '68., '88. i '90.), jedan Kup UEFA ('83.) i jedno finale Lige Evrope (2013).

Legendarni mađarski stručnjak preminuo je 1981 godine i sahranjen je na jevrejskom groblju u Beču. Tokom godina to jevrejsko groblje postalo je pravo hodočašće navijača Benfike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1990. godine fianle Kupa šampiona igralo se upravo u Beču. Tada je čuveni Euzebio otišao na grob Gutmana i molio za oproštaj - ali rezultata nije bilo.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike